Aktywne Wpisy
OdcienZieleni +325
#limanowa ekipa jakby zlikwidowali Escobara, a nie zula, emeryta ze wsi xD
źródło: temp_file3063840511457612711
Pobierz
zenek-stefan1 +15
Jakaś niezbyt naturalna pozycja ciała tego ciała. Prawdopodomnym może być że policja go o------a, ale z racji że wszyscy mieszkamy w uśmiechniętej Polsce, to puszczono w obieg że sam odebrał sobie życie. No bo wiecie s---------o, czyli "dotarło do niego że postąpił bardzo źle i nie mógł z tym żyć i odebrał sobie najcenniejszy dar, tak jak odebrał go swoim bliskim"- zaraz napiszą brukowce xDDD
#limanowa
#limanowa

Towarzyszyła mi koleżanka której jednak nie pozwolili oddać krwi bo miała za niską hemoglobinę.
Lekarz zalecił jej żeby jadła więcej mięsa.
Jestem weganką.
#weganizm #medycyna #zywienie #rckik
@Wjolka: dziwna sofistyka. Dieta wegańska może być pełnowartościowa, o ile spełnia pewne kryteria, np. zawiera źródło witaminy B12.
To nie kucharki układają jadłospis, tylko dietetyk z tytułem magistra uznawanym na terenie RP.
Więc dlaczego weganie, jak napisala inna weganka kilka komentarzy wyżej, suplementują B12? Zle zbilansowali swoją dietę?
@Wjolka: nie widzę, żeby w tym komunikacie było coś takiego napisane, a ponadto wiele ośrodków za granicą najwyraźniej tak nie uważa:
Podaj mi przyklad produktu nie pochodzącego od zwierząt który jest źródłem witaminy B12. I nie jest to wyrób medyczny. W ilosci pokrywajacej zapotrzebowanie dobowe.
@Wjolka: chyba nie ma problemu, żeby traktować suplement B12 jako część diety, np. na Wikipedii czytam:
Suplementy nie sa elementem diety, a jak sama nazwa wskazuje - jej suplementem.
A wg UE slimak jest rybą.
@Wjolka: w takim razie diety mięsne również są niepełnowartościowe, gdyż według dietetyków wymagają suplementowania witaminą D w zimniejszych porach roku i witaminą B12 po 40. roku życia. No i sól wzbogaca się przecież jodem.
I doczytaj z czego wynika suplementacja witaminą D, u jakich grup, jakie sa wskazania i przeciwwskazania i co dzieje się w razie braku tej suplementacji. I od kiedy są takie zalecenia.
I poczytaj o skutkach niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, wtedy moze zrozumiesz na czym polega roznica.
@Wjolka: byłbym wdzięczny, gdybyś wskazała mi, w którym miejscu to zrobiłem. W cytowanej wypowiedzi pogrubiłem fragment dotyczący weganizmu, a wcześniej napisałem tylko:
Nie chce mi sie nawet wracac do tamtego artukulu ani Ci przytaczac komentarza napisanego przez Ciebie wyzej odnosnie wegetarianizmu i wprowadzaniu go do zywienia grupowego dzieci. Gdy rozmawiamy o weganizmie.
Najwidoczniej bzdur uczą na tych wydziałach lekarskich. I po co się było tyle roztkliwiać nad biochemią, nad tym trudnym kolokwium z witamin na 2 roku (chyba było najtrudniejsze ze wszytskich), farmakologią... patofizjologia i interna też bzdury. I fakultet z żywienia... ;(
@Wjolka: hm, a może to po prostu dlatego, że takiego komentarza NIE MA (właśnie sprawdziłem po raz kolejny) i cały czas w kontekście dzieci pisałem o weganizmie?
źródło: comment_VH64FSdi07nGei7EUxDeFlpmCaD7UGeR.jpg
Pobierz