Wpis z mikrobloga

• 99
Byłam ostatnio oddać krew i lekarka zachwycała się moimi wynikami. "Hemoglobina taka wyskoka" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Towarzyszyła mi koleżanka której jednak nie pozwolili oddać krwi bo miała za niską hemoglobinę.
Lekarz zalecił jej żeby jadła więcej mięsa.
Jestem weganką.

#weganizm #medycyna #zywienie #rckik
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Konsensus jest taki, ze jest to dieta niepelnowartosciowa (skoro MUSISZ cokolwiek suplementowac)

@Wjolka: dziwna sofistyka. Dieta wegańska może być pełnowartościowa, o ile spełnia pewne kryteria, np. zawiera źródło witaminy B12.

nie moze byc wprowadzana do zywienia zbiorowego
  • Odpowiedz
@pawlak: 'niedostateczną wiedzę' czytaj za malo badan wieloletnich zrobiono na dzieciach poddawanym tej diecie, by w pelni potwierdzić, ze jest ona bezpieczna. Stąd ostrożność ministerstwa by nie skrzywdzić zadnego dziecka.
To nie kucharki układają jadłospis, tylko dietetyk z tytułem magistra uznawanym na terenie RP.

Więc dlaczego weganie, jak napisala inna weganka kilka komentarzy wyżej, suplementują B12? Zle zbilansowali swoją dietę?
  • Odpowiedz
'niedostateczną wiedzę' czytaj za malo badan wieloletnich zrobiono na dzieciach poddawanym tej diecie, by w pelni potwierdzić, ze jest ona bezpieczna.

@Wjolka: nie widzę, żeby w tym komunikacie było coś takiego napisane, a ponadto wiele ośrodków za granicą najwyraźniej tak nie uważa:

mgr Małgorzata Desmond, specjalista medycyny żywienia, Centrum Medyczne Gamma, Instytut "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka": - Po internecie krążą różne stwierdzenia dotyczące wegetarianizmu, natomiast żywieniowcy opierają się na stanowiskach uznanych
  • Odpowiedz
@pawlak: ZNOWU mylisz WEGETARIANIZM z WEGANIZMEM. Myślałam, że skoro jesteś zagorzałym fanem weganizmu to odróżniasz jedno od drugiego. Cala dyskusja tutaj toczy się na temat diety WEGANSKIEJ.

Podaj mi przyklad produktu nie pochodzącego od zwierząt który jest źródłem witaminy B12. I nie jest to wyrób medyczny. W ilosci pokrywajacej zapotrzebowanie dobowe.
  • Odpowiedz
Więc dlaczego weganie, jak napisala inna weganka kilka komentarzy wyżej, suplementują B12? Zle zbilansowali swoją dietę?

@Wjolka: chyba nie ma problemu, żeby traktować suplement B12 jako część diety, np. na Wikipedii czytam:

Zbiór międzynarodowych norm żywnościowych Codex Alimentarius uznaje suplementy diety zawierające witaminy i mikroelementy za
  • Odpowiedz
@pawlak: Nie znasz definicji diety pelnowartosciowej i niepelnowartosciowej. Pelnowartosciowa to taka, ktora nie prowadzi do niedoborow witamin i nie musisz suplementowac jej wyrobami medycznymi. Kazda inna dieta, wymagajaca suplementacji w jakimkolwiek zakresie jest dietą niepelnowartosciowa.
Suplementy nie sa elementem diety, a jak sama nazwa wskazuje - jej suplementem.

A wg UE slimak jest rybą.
  • Odpowiedz
Pelnowartosciowa to taka, ktora nie prowadzi do niedoborow witamin i nie musisz suplementowac jej wyrobami medycznymi. Kazda inna dieta, wymagajaca suplementacji w jakimkolwiek zakresie jest dietą niepelnowartosciowa.

@Wjolka: w takim razie diety mięsne również są niepełnowartościowe, gdyż według dietetyków wymagają suplementowania witaminą D w zimniejszych porach roku i witaminą B12 po 40. roku życia. No i sól wzbogaca się przecież jodem.

Suplementy nie sa elementem diety, a jak sama nazwa wskazuje - jej
  • Odpowiedz
@pawlak: w kwestii zywienia dzieci pisales o wegetarianizmie, więc sam zakończyles temat. Przeczytaj co pisze dietetyk z ktora wywiad przytoczyles odnośnie weganizmu.
I doczytaj z czego wynika suplementacja witaminą D, u jakich grup, jakie sa wskazania i przeciwwskazania i co dzieje się w razie braku tej suplementacji. I od kiedy są takie zalecenia.
I poczytaj o skutkach niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, wtedy moze zrozumiesz na czym polega roznica.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wjolka: Nie chce się wtrącać ale jak już mówiłam B12 jest w glebie. Zwierzęta też jej potrzebują i jest im dostarczana sztucznie czyli nieweganie też ją dostarczają za pomocą suplementów tylko przefiltrowanych dodatkowo przez zwierze. tak więc b12 nawet nie jest typowo pochodzenia zwierzęcego. równie dobrze można jeść ziemię.
  • Odpowiedz
w kwestii zywienia dzieci pisales o wegetarianizmie, więc sam zakończyles temat.

@Wjolka: byłbym wdzięczny, gdybyś wskazała mi, w którym miejscu to zrobiłem. W cytowanej wypowiedzi pogrubiłem fragment dotyczący weganizmu, a wcześniej napisałem tylko:

piszesz tak, jakby to, czy diety niezawierające mięsa mogą być zdrowe i nie powodować niedoborów, było jakąś ogromnie kontrowersyjną kwestią, podczas gdy w tej sprawie istnieje naukowy konsensus (potwierdzony w praktyce przez miliony
  • Odpowiedz
Ale Ty doczytales w koncu coz tymi niedogorami z witamina D? Bo jesli nie to nie ma o czym dyskutowac bo brakuje Ci wiedzy.
Nie chce mi sie nawet wracac do tamtego artukulu ani Ci przytaczac komentarza napisanego przez Ciebie wyzej odnosnie wegetarianizmu i wprowadzaniu go do zywienia grupowego dzieci. Gdy rozmawiamy o weganizmie.
  • Odpowiedz
@isilien171: Też właśnie to poczułam.
Najwidoczniej bzdur uczą na tych wydziałach lekarskich. I po co się było tyle roztkliwiać nad biochemią, nad tym trudnym kolokwium z witamin na 2 roku (chyba było najtrudniejsze ze wszytskich), farmakologią... patofizjologia i interna też bzdury. I fakultet z żywienia... ;(
  • Odpowiedz
Nie chce mi sie nawet wracac do tamtego artukulu ani Ci przytaczac komentarza napisanego przez Ciebie wyzej odnosnie wegetarianizmu i wprowadzaniu go do zywienia grupowego dzieci. Gdy rozmawiamy o weganizmie.

@Wjolka: hm, a może to po prostu dlatego, że takiego komentarza NIE MA (właśnie sprawdziłem po raz kolejny) i cały czas w kontekście dzieci pisałem o weganizmie?

Ale Ty doczytales w koncu coz tymi niedogorami z witamina D? Bo jesli
  • Odpowiedz