Wpis z mikrobloga

• 99
Byłam ostatnio oddać krew i lekarka zachwycała się moimi wynikami. "Hemoglobina taka wyskoka" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Towarzyszyła mi koleżanka której jednak nie pozwolili oddać krwi bo miała za niską hemoglobinę.
Lekarz zalecił jej żeby jadła więcej mięsa.
Jestem weganką.

#weganizm #medycyna #zywienie #rckik
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aaa_daa: pierwsze wyniki badań na weganie - żelazo poniżej normy. Drugie badanie prawie maks normy. To zależy co się je, niektóre warzywa maja dużo żelaza + warto dodać sok z cytryny który zwiększa wchłanianie (np do sałatki trochę). Jak zacząłem regularnie sypac zielonego wszędzie (szczypiorek, bazylia, pietruszka) to skończyło jak ta lala.
  • Odpowiedz
niedobory niektórych aminokwasów i witamin

@isilien171: jakich? Wiadomo, że suplementuje się B12, a na niedobory aminokwasów nie ma szans, jeśli je się różnorodnie i włącza w dietę odpowiednią ilość produktów białkowych.
  • Odpowiedz
@aaa_daa: w ogóle fajną logikę prezentują mięsożercy na Wykopie - "weganizm jest niezdrowy, umrzesz z braku żelaza", a jak okazuje się, masz doskonałe wyniki, to "po co o tym w ogóle piszesz" i "to nie zasługa weganizmu, tylko zwracania uwagi na dietę". ;)
  • Odpowiedz
w ogóle fajną logikę prezentują mięsożercy na Wykopie - "weganizm jest niezdrowy, umrzesz z braku żelaza", a jak okazuje się, masz doskonałe wyniki, to "po co o tym w ogóle piszesz" i "to nie zasługa weganizmu, tylko zwracania uwagi na dietę". ;)

@pawlak: wrzucasz wszystkich do jednego worka, równie dobrze można powiedzieć, że są tacy turboweganie od 'jak jesz mięso to umrzesz w konwulsjach' i 'tylko bezglutenowe pierożki, gluten to
  • Odpowiedz
@harpiowata @pawlak @aaa_daa : Zapas witaminy B12 w organizmie wystarcza na kilka lat. Poważna anemia u nieświadomych tego ludzi może ujawnić się wiele lat po rozpoczęciu diety.
Naturalnie ze wszytskim można dyskutować. Z koniecznością szczepień także - wolność poglądów.
Nikt wam nie karze jeść mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, tylko miejcie to na uwadze, obserwujcie się i badajcie. I nie fundujcie tej diety swoim dzieciom.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Wjolka: weganie suplementują B12. anemia to nie niedobór żelaza? to raczej nie ma nic wspólnego z B12.
Nie fundujcie tej diety swoim dzieciom? A dlaczego mam nie karmić dzieci w sposób który uważam za najbardziej odpowiedni? Przypominam że stanowisko instytutu żywienia jest takie, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest odpowiednia dla ludzi na każdym etapie życia w tym dzieci i kobiet ciężarnych.
  • Odpowiedz