Aktywne Wpisy

1X6D +22
Za godzinke wyprawa do lidla, musze pamietac zeby smieci wziac wyrzucic bo sie caly worek uzbieral
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem
I trzeba pomyslec co ja chce na obiad, moze jakies mieso bedzie na promocji to kupie i z ryzem zjem

Chicoxxx66 +315
źródło: temp_file3312232720548457011
Pobierz

![Nokia komunikator [Adam Śmiałek]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ecdb2887ac9bb3bbe735bef90ad3a51880923c0255c544fe335161dfb04df20e,q80.jpg)

Algorytm uwierzytelniania wygląda w przybliżeniu tak, że serwer generuje liczbę losową, szyfruje ją moim kluczem publicznym, ja sobie ją odszyfrowuje kluczem prywatnym, liczę z niej hash, odsyłam do serwera, on też sobie liczy hash i te dwa hashe porównuje.
Pytanie jest takie, po co jest ten etap z hashem. Dlaczego nie jest odsyłana po prostu wygenerowana liczba i serwer nie sprawdza czy dostał tę, którą wysłał?
#informatyka #kryptografia #rsa #ssh
Jeżeli hash byłby solony, np. timestampem, to wtedy to samo zapytanie zaszyfrowane publicznie zwraca za każdym
To by było całkiem logiczne. Przy okazji zawołam @wytrzzeszcz, bo się chyba interesuje tego typu rzeczami.
@CamelCase:
Na przyszłość mnie wołaj ( ͡° ͜ʖ ͡°) i polecam tagować #nieprzyjacieleniewoli