Wpis z mikrobloga

Wjeżdżam sobie wczoraj na rowerze na skrzyżowanie - przejście wyraźnie podzielone na pasy dla pieszych i przejazd dla rowerów, osobna sygnalizacja etc. (ale nawierzchnia ta sama)
Wjeżdżam ja i inni rowerzyści, a tu na przejeździe samym środkiem idzie młody koleś z neseserkiem (chyba tak to się nazywa). Biorąc pod uwagę, że z przeciwka też ktoś jechał, to przez chwilę miałam trochę przyblokowany przejazd, więc zwolniłam i zadzwoniłam dzwonkiem. Koleś się niesamowicie obruszył i zanim odjechałam zdążył pogrozić mi pięścią i krzyknąć, że "jestem bezczelna, a on ma prawo chodzić po ścieżce rowerowej BO MA WALIZKĘ NA KÓŁKACH"

(ʘʘ)

.. ma prawo chodzić po ścieżce rowerowej BO MA WALIZKĘ NA KÓŁKACH

#janiewiem #rowerowykrakow #rower
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shiverr:

Zdrobnienie (deminutivum) – wyraz utworzony za pomocą odpowiedniego formantu oznaczający rzecz albo osobę mniejszą od nazywanej wyrazem podstawowym.

Wskaż mi proszę, gdzie widzisz tu jakiś problem? :) Neseser jest mały, a neseserek jeszcze mniejszy niż neseser
  • Odpowiedz
Odpowiem hurtem:

@Odczarowana: jeśli jest możliwość, to korzystam ze ścieżki rowerowej ciągnąc walizkę. Na tej cholernej, twardej i fazowanej kostce rozpieprzają się kółka w walizkach. Oczywiście gdy nadjeżdża rowerzysta, to schodzę na bok i przepuszczam.

@RolnikSamWdolinie: jeśli jest możliwość, to korzystam ze ścieżki rowerowej biegając wieczorami. Na tej cholernej, twardej i fazowanej kostce rozpieprzają się... kostki i łatwo się potknąć. Oczywiście gdy nadjeżdża rowerzysta, to schodzę na bok
  • Odpowiedz
@npwjsn: Dlatego zaznaczyłam od razu, że nawierzchnia była taka sama i dla pieszych i rowerzystów. Ja rozumiem, że czasem ktoś może mieć sensowny powód do korzystania ze ścieżki, ale w tym wypadku go nie było.
  • Odpowiedz
@sakfa: jak ktoś ma problem z ruchem na kostce bauma, to niech idzie do ortopedy. Rozumiem, ze w lesie i parku tez nie biegasz, tam jest o wiele wieksze prawdopodobienstwo potkniecia.
  • Odpowiedz
@Odczarowana: z tego co pamiętam z wykładów na prawko, to pieszy ma prawo poruszać się po ścieżce rowerowej o ile nie powoduje niebezpieczeństwa na tej ścieżce, odwrotnie to nie działa. Co nie zmienia faktu że gość jest gburem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xylorin: Rozdział 1 Art 11:

4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.
  • Odpowiedz