Wpis z mikrobloga

@baxu: www.ciastonapizze.pl
tam masz różne warianty ciasta. najlepsze ze świeżymi drożdżami.
sos: przecier, odrobina wody, oregano, bazylia, sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka wędzona
@szancik: ketchup to przecier pomidorowy, wiec to co mowisz nie ma kompletnie sensu, licza sie dodatki ktore miesza sie z przecierem ALBO ketchupem, lepiej z przecierem gdyż ketchup ma już przyprawy i trudniej odtworzyc smak pozniej
@TheArt: IDŹ DO KUCHNI, weź jakiś słoik/szklankę, wlewaj ketchup i przecier pomidorowy aż nie będzie dominującego smaku, tylko jednolity, (gwarantuje ci, że da się takie coś uzyskać bo zawsze robię taki sos) i dosyp ziół @baxu:
@baxu: sos:
passata do gara, dodajesz: ze dwa zęby czosnku posiekane, pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli, łyżeczkę bazylii i oregano, trochę pieprzu (zależy czy wolisz ostrzejsze - wtedy więcej i możesz też dodać papryki ostrej lub chili), ze dwie łyżki oliwy. Gotujesz jakieś 15 - 20 minut. Po tym czasie sos powinien odparować wodę i odpowiednio zgęstnieć (jak nie to jeszcze trochę pogotuj). W trakcie gotowania próbuj, i dopraw