Wpis z mikrobloga

Macie może pomysł dlaczego są takie problemy z odpalaniem?
Samochód to Peugeot 307 2.0HDI 136KM 2004r., odpalane na zimnym silniku, na zewnątrz temperatura około 12 stopni.

Dodam, że dzieje się tak odkąd go kupiłem czyli od blisko 6 lat. Jest tu czysta loteria, czasem odpala przez kilka dni za pierwszym razem, a czasem tak jak na filmiku, za 2-3 razem lub nawet jeszcze większą ilością razy. Z pewnością im niższa temperatura na zewnątrz tym większe prawdopodobieństwo, że nie odpali za pierwszym razem (choć zdarzało mu się i przy -10 odpalić od razu). Mam jednak wrażenie, że problem występuje coraz częściej.
Po odpaleniu silnik chodzi równo i bez problemu. Jak silnik jest w miarę ciepły to chyba nigdy mi się nie zdarzyło by miał problemy z odpaleniem, dopiero jak postoi kilka godzin to jest szansa na wystąpienie problemu.
Wtryski były wymieniane (co prawda na używane, ale problem był przed i po wymianie), świece żarowe ponoć grzeją, ostatnio też mechanik sprawdził i powymieniał wszystkie oringi, ale nadal twierdzi że to problem musi leżeć gdzieś w układzie paliwowym.

Może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym?

#motoryzacja #peugeot
sensi - Macie może pomysł dlaczego są takie problemy z odpalaniem? 
Samochód to Peug...
  • 65
@maxtrosoft: jak EGR jest już na full zapchany to takie kwiatki się czsami moga pojawiać...

co do kompresji to już miałem kilka identycznych przypadków, że klient przyjechał 15 ltenim dieslem z 180 000 km przebiegu, że ciężko pali, i mówi, że pewnie paliwo ucieka albo coś się przytkało, a okazało się, że silnik już dawno "spać" poszedł ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Też napisałem, że może paliwo się
@NieznanyAleAmbitny: nigdy tak nie odpalałem auta, do tego po odkręceniu korka kluczyk zostaje w korku więc nie bardzo jest jak odpalić, musiałbym chyba użyć drugiego kluczyka.

@artur1792: ktoś mi mówił też że to może być EGR, ale mechanik twierdził że nie ma takiej opcji by to był problem z EGR, co do przebiegu niestety nie mogę potwierdzić jego konkretnej liczby, jak go kupiłem to miał 130k, a że był kupiony