Wpis z mikrobloga

• 198
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bk88: Akurat to państwo ma mało wspólnego z wolnością... Samo to, że używam języka polskiego nie musi oznaczać że utożsamiam się z nim czy z tzw. narodem polskim. A jeśli z czegoś jestem dumny, to z własnego krytycyzmu i zadziorności, dzięki którym mogłem dokonać samodzielnych wyborów.
  • Odpowiedz
@Howea: Ludzie mają tendencje do łączenia się w grupy, ale jest to raczej pożyteczna cecha. Możesz widzieć świat jako zbiór statków, gdzie każdy płynie w losową stronę, a możesz widzieć jako ocean pełen różnie połączonych grup.

Grupy są różne, od "Mam czarną flagę i jestem piratem" do "Mam flagę hanzatycką i jestem kupcem". Po prostu większość Polaków jest raczej w tej drugiej grupie.
  • Odpowiedz
  • 2
@Howea:
Mozna sie czuc lepszym z powodu koloru skory z tego samego powodu dla ktorego jest sie dumnym z osiagniec wlasnych rodzicow. Gdyby moi starzy byli miliarderami czulbym sie lepszy niz wiekszosc ludzi, wiedzac ze plynie we mnie ich krew.
  • Odpowiedz
via Android
  • 8
@Flypho: Tylko duma z tego, że masz bogatych rodziców to byłaby już ostateczność, gdybyś nie miał własnych osiągnięć. Ambitni ludzie, którzy osiągnęli sukces raczej rzadko chwalą się bogatymi rodzicami i starają się od tego odciąć i pokazać, że ich osiągnięcia to ich własne osiągnięcia, których nie osiągnęli dlatego, że mieli bogatych lub znanych rodziców tylko dlatego, że są w czymś dobrzy. Dopiero jak ktoś nic nie osiągnął sam, to wtedy
  • Odpowiedz
Jeśli nie ma się żadnych osiągnięć to można być dumnym z koloru skóry lub pochodzenia.

@Howea: albo z bycia nowoczesnym oświeconym europejczykiem plującym na tradycyjne wartości
  • Odpowiedz
@Howea: Ludzie są zwierzętami stadnymi i mają zakodowane w genach by skupiać się w stada. A jeżeli należysz już do jakiejś wspólnoty to chcesz wierzyć że to właśnie ona jest najlepsza.
W 1986 r Reagan zapewnił Gorbaczowa o pomocy w przypadku ataku cywilizacji pozaziemskiej, że gdyby obcy kiedykolwiek zagrozili Ziemi, wszystkie państwa powinny działać razem i zapomnieć o podziałach ideologicznych. Lecz oczywiście nie ma żadnej obcej cywilizacji mogącej zagrozić naszemu
  • Odpowiedz