Aktywne Wpisy
wilkCaly +27
No cześć Mirki, mam sąsiadów Azjatów i zaraz mnie coś strzeli. Zwracałem im już uwagę że motorycznie zaśmiecają korytarz ale jak krew w piach. Jak dzwoni do nich ochrona to nie otwierają. Cała klatka jednak jak na załączonym obrazku. Stoją rowery, buty, wózki, zabawki.... Myślałem nawet żeby im nasrać do tych butów ale pomyślałem, że zapytam was o jakieś rady... Co z tym zrobić?
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
PiccoloColo +83
Mam info z pierwszej ręki. Siora Jacka rozpoznaje, ale nie idzie łatwo, bo twarz zdeformowana.
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
Niedaleko mnie się krył xD
#jaworek
www.facebook.com/groups/KlubDyskusyjnyDariuszProkopowicz
twitter.com/DProkopowicz
Obserwując rozwój innowacyjności i przedsiębiorczości w kontekście społeczno-gospodarczego rozwoju gminy zauważyłem, że istotne jest znaczenie ośrodków badawczo-rozwojowych, uczelni wyższych i innych instytucji sektora edukacji i nauki. Instytucje te współpracując z podmiotami gospodarczymi, z przedsiębiorstwami oraz z samorządami współtworzą klastry kooperujących ze sobą instytucji lub współkoordynują rozwój izb gospodarczych, stowarzyszeń i fundacji, których celem jest aktywizacja innowacyjności i przedsiębiorczości, w tym także w odniesieniu do społeczności lokalnej. Procesy te przyczyniają się do poprawy społeczno-gospodarczego rozwoju gminy.
Otwock jest przykładem gminy, która posiada i rozwija te istotne atuty tj. determinanty innowacyjności i przedsiębiorczości. W otwockim Świerku działa prężnie rozwijający się ośrodek badawczo-rozwojowy tj. Narodowe Centrum Badań Jądrowych (NCBJ). Jak podaje internetowy portal iotwock.info naukowcy z NCBJ w Świerku opracowali innowacyjne urządzenie do radioterapii śródoperacyjnej, które bardzo ułatwi chirurgom operowanie nowotworów piersiowych czy zlokalizowanych w obszarze głowy i szyi. Obecnie przyjmuję się, że radioterapia śródoperacyjna wiązkami elektronowymi jest jedną z najnowocześniejszych metod leczenia wielu rodzajów nowotworów. Nowatorski zabieg onkologiczny polega na połączeniu zabiegu chirurgicznego z zabiegiem radioterapii wiązką elektronów charakteryzującej się dużą energią i intensywnością. W ten sposób terapia onkologiczna ulega skróceniu o kilka tygodni z jednoczesnym podniesieniem jej efektywności. Sukces ten osiągnięty został dzięki ścisłej współpracy w ramach konsorcjum pomiędzy fizykami i inżynierami z NCBJ, lekarzami i fizykami medycznymi z Wielkopolskiego Centrum Onkologii (WCO) oraz partnerami przemysłowymi (UJP Hitec Systems S.A. i Jarosław Kołcun), projekt akceleratora medycznego rozwijanego w ramach programu INTRA-DOSE wszedł w kolejną fazę rozwoju. Zespoły naukowców jednoznacznie wskazują, że wykonane w Świerku prace są wysoko innowacyjne.
Więcej na ten temat piszę w dwutygodniku iOtwock.info
https://www.facebook.com/iotwock/?fref=nf
NCBJ jest także Ośrodkiem badawczo-rozwojowym, którego ranga rośnie w ostatnich latach także w wymiarze krajowym i międzynarodowym.
Od 31 marca do 1 kwietnia br. w Waszyngtonie odbywa się Nuclear Security Summit. To największe na świecie wydarzenie dotyczące bezpieczeństwa jądrowego i przeciwdziałania zagrożeniom terrorystycznym zgromadziło przywódców z 50-ciu państw z całego świata.
W składzie polskiej delegacji, której przewodniczył Andrzej Duda, prezydent RP, był prof. Krzysztof Kurek – dyrektor Narodowego Centrum Badań Jądrowych (NCBJ).
opis odnośnika
www.facebook.com/groups/KlubDyskusyjnyDariuszProkopowicz
twitter.com/DProkopowicz
---
#znaczenie #osrodkow #badawczorozwojowych W #rozwoju #krajowej I #regionalnej #gospodarki
#ncbj #jbr #otwock #warszawa #swierk #polska #badania #naukowe #innowacje #rozwoj #jadrowe
#innowacje #innowacyjnosc #technologia #technika #rozwoj #postep #technologia #przedsiebiorczosc #samorzad
#konferencje #sympozja #seminaria #medycyna #waszyngton #nuclear #security #summit
#bezpieczenstwo #terroryzm #prezydent #duda #program #spoleczno-gospodarczy