Wpis z mikrobloga

#osmc #samba #raspberry #rpi2 #kodi

Mam problem z mapowaniem dysku w Win7.
Zasób kutry został udostępniony poprzez sambę na rpi2 z zainstalowanym osmc widać. Problem się pojawia kiedy trzeba podać nazwę użytkownika i hasło. Komputer jest w domenie i z automaty nazwę domeny załącza przed nazwę użytkownika jak w schemacie "domena\uzytkownik". Co powinienem wpisać w nazwie użytkownika ?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hesar: gdyby to było tak proste to nie opisywał bym swojego problemu

Komputer z Win7 na którym chcę mapować dysk udostępniony przez sambę jest w domenie (a nie w grupie roboczej), załóżmy że domena ma nazwę "DOM". Użytkownik to "osmc" a hasło "password"

Więc jak próbuje zalogować się przy mapowaniu dysku to Win7 z automatu robi domena\użytkownik tzn DOM\osmc co nie jest poprawną nazwą użytkownika dla OSMC.
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: nie pomogło, możesz pokazać swoją konfiguracje w smb.conf. Ja korzystam ze standardowej narzuconej przesz #osmc

Podrzucam swoją konfigurację:

[global]
config file
  • Odpowiedz
@dzeoos: standardowa, nic nie zmieniałem poza adresacją. Userów mam kilku i na każdym działa bez problemu. Zrób screenshota, jak masz wpisanego usera z prefixem .\ - zobaczymy, co pokazuje winblows.
  • Odpowiedz
@dzeoos: Spróbuj utworzyć nowego usera smb i na nim przetestować, czy udziały będą dostępne. Być może jest to faktycznie kwestia hasła. Tylko nie zapomnij w configu dopisać go do udziału jako usera z możliwością logowania i dostępu do konkretnego udziału.
  • Odpowiedz
@jurny_juhas: Dodanie nowego użytkownika nie pomaga, oczywiście zmieniłem go również w smb.conf.
Zmiana z security=user na security=share też nic nie zmienia. Uprzedzając pytania za każdym razem restartuje sambe.
  • Odpowiedz