Wpis z mikrobloga

Jaki jest Wasz cel inwestycyjny? Emerytura, dodatkowy dochód, finansowanie z giełdy przyjemności? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szczerze mówiąc to jeszcze z tego co mam na giełdzie to nie wypłacałem, bo trochę mi szkoda, ale z drugiej strony nie wiem czy rocznie sobie nie wypłacać jakiegoś procentu zysku żeby finansować sobie jakieś przyjemności aby nie zgłupieć od tego oszczędzania xD W jakieś tam fire nie wierzę i tak będę musiał pracować, ale byłoby miło pracować mniej. W sumie to początkowo miałem taki zamysł żeby na giełdzie pomnażać oszczędności i z tego co zyskam finansować kupowanie rzeczy materialnych, które i tak tracą na wartości.
#gielda
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@pepedros: z IKE jest ten plus oprócz odroczonego belki, że nie trzeba się bawić w rozliczanie pitu xD jeśli ktoś rocznie nie ma zamiaru inwestować więcej jak limit, to IKE jest fajnym pomysłem.
  • Odpowiedz
@Vestor mam taki zwyczaj ,że rozdupcam 10% dochodów. Wg mnie to zdrowe podejście. Ogólnie mam chyba strasznie skromne potrzeby ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Vestor: od małego lubiłem gry gdzie nabija sie procenty i buduje ekonomię pod przyszle podboje kiedys byla civilizacja, age of empires, europa uniwersalis teraz Nasdaq, GPW, i DAX.
Nawet nie specjalnie mi zależy na samych pieniądzach, wiadomo fajnie że są
  • Odpowiedz
@Vestor u mnie zrealizowałem coś ala Coast fire.
na rachunki już nie muszę pracować więc postanowiłem mniej godzin siedzieć w pracy, niby rozleniwia odrobinkę ale jestem naprawdę zadowolony z większego spokoju i kilku dodatkowych dni wolnego.
Jedyna trudność to nie wydawać więcej mając więcej czasu wolnego.
Polecam
  • Odpowiedz
  • 0
@Vestor myślę, żeby do 50-55 rż zebrać z 6-7 mln i nie musieć pracować, tylko żyć z tych 3% rocznie lub jedynie iść do roboty hobbystycznie z 2 razy w tygodniu, czas pokaże. Teraz to z 20k na zabawę w GPW, reszta idzie na portfel obligacje/ACWI
  • Odpowiedz
z IKE jest ten plus oprócz odroczonego belki, że nie trzeba się bawić w rozliczanie pitu xD

@Vestor: jak tylko dokupujesz to też nie trzeba. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja tak robię jakoś od 2024. Przestałem kupować akcje i przerzuciłem się na ETF. Mam jakiś tam swój portfel, do którego dorzucam co miesiąc, dwa trochę grosza. Nie jest to nic wielkiego, ale póki co na plusie.
  • Odpowiedz