▶▶ Co powiedzielibyście na stworzenie wyszukiwarki wpisów na mikroblogu? ◀◀
Ale takiej porządnej... szukającej po słowach kluczowych, tagach, datach, randze usera, płci usera, po tym, czy wpis ma fotki/filmy, po ilości plusów, po ilości komentarzy itp... takie all-in-one.
Ja wiem, że obecnie takiej wyszukiwarki nie ma, a realizacja zadania wydaje się niemożliwa (bo API na to nie pozwala...) ale czuję, że wiem jak to zrobić ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Tak mi chodzi po głowie ten projekt od dość dawna... Myślicie, że przyjęłoby się? jest na to zapotrzebowanie?
Myślę, że sam dam radę z programowaniem - pytanie tylko, czy będzie 'wzięcie'? ( ͡º͜ʖ͡º)
@Colos: całość będzie bazować na dość duuuużej bazie danych, więc w praktyce, z kodem musiałbym ją także udostępniać. Sam kod nie operowałby na API wykopu, a na wspomnianej bazie. Nie wiem więc, czy jest sens udostępniać źródła (będą raczej bezużyteczne).
Ale możliwość wkładu społeczności też uwzględniam i już nawet wiem, jak to zaimplementować :)
@Colos: w wersji proof-of-concept będzie jakiś cebula-layout, później się pomyśli nad czymś poważniejszym ( ͡º͜ʖ͡º) backend jest tutaj najważniejszy na start.
@imlmpe: a będzie można zapytać tak normalnie jak na mirko typu: "szukam takiego śmiesznego obrazka na którym kot siedzi w pudełku" i znajdzie bez problemu?
@imlmpe: A właśnie dizś na kibelku zacząłem sobie zadawać dziwne pytania. Kto był pierwszą osoba która stworzyła wpis #logikaniebieskichpaskow i dlaczego? No i jak to znaleźć. Da się w ogóle? Plus wiele innych rzeczy. Wykop kuleje pod tym względem, a przecież to są łatwe query.. W api nigdy nie zaglądałem więc może to jest możliwe, ale z poziomu wyszukiwarki (chyba bo jej nie umiem. I której całym sercem
▶▶ Co powiedzielibyście na stworzenie wyszukiwarki wpisów na mikroblogu? ◀◀
Ale takiej porządnej... szukającej po słowach kluczowych, tagach, datach, randze usera, płci usera, po tym, czy wpis ma fotki/filmy, po ilości plusów, po ilości komentarzy itp... takie all-in-one.
Ja wiem, że obecnie takiej wyszukiwarki nie ma, a realizacja zadania wydaje się niemożliwa (bo API na to nie pozwala...) ale czuję, że wiem jak to zrobić ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
Tak mi chodzi po głowie ten projekt od dość dawna...
Myślicie, że przyjęłoby się? jest na to zapotrzebowanie?
Myślę, że sam dam radę z programowaniem - pytanie tylko, czy będzie 'wzięcie'? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#mirko #wykop #technologia #programowanie
@Uchachany_Baran: myślę, że jestem w stanie przeszukiwać dane na mirko znacznie wygodniej niż da się to osiągnąć z Google.
Wyobraź sobie, że chciałbyś np. wyciągnąć wszystkie wpisy z tagu #pokazmorde napisane przez kobiety w tym roku - z Google? niemożliwe.
Ale możliwość wkładu społeczności też uwzględniam i już nawet wiem, jak to zaimplementować :)
backend jest tutaj najważniejszy na start.
I TOPÓR
I KSIĄŻECZKĘ WOJSKOWĄ
W sumie jestem ciekawy jak to zrobisz, bo do głowy przychodzi mi tylko parsowanie całego mirko.
@Ercefet: w praktyce, to właśnie robię (ʘ‿ʘ)
1. Zbierz wszystkie wpisy curlem
2. Wrzuć do solra lub xapiana
3. profit ;]
Kto był pierwszą osoba która stworzyła wpis #logikaniebieskichpaskow i dlaczego?
No i jak to znaleźć. Da się w ogóle?
Plus wiele innych rzeczy. Wykop kuleje pod tym względem, a przecież to są łatwe query..
W api nigdy nie zaglądałem więc może to jest możliwe, ale z poziomu wyszukiwarki (chyba bo jej nie umiem. I której całym sercem
@Sarseth: pierwszy raz użył tego tagu @kicioch 2 lata i 5 miesięcy temu - dokładnie w tym wpisie: http://wykop.pl/wpis/6021840
Tak, mój system w mgnieniu oka odpowiada na takie pytania ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
P.S. tak, mam już betę i kilku userów z tego wątku ją widziało