Wpis z mikrobloga

Jak otwierać programy z Terminala, np. program Network?

Chcę podejrzeć, o ile to możliwe, jakie poleceniami zmieniam konkretne ustawienia gdy zmieniając ustawienia klikając w tym programie (w tym przypadku ustawienie HotSpotu WIFI z kompa).

Dzięki temu będę miał te polecenia, skopiuję je, zapiszę w skrypcie i tym skryptem będę sobie robił automatyczną konfigurację Minta po formacie.
Tak samo zrobię z wszystkimi innymi ustawieniami(jakimi się da).

Czy ten pomysł jest dobry? Da się tak zrobić? Jak?

• 10
@controll: Jak backupować konfigi i które bo nie wiem? Będą się backupować wszystkie jak leci, nawet te które nie są mi niezbędne i będą mogły się różnić w nowszej wersji Minta co może powodować jakieś konflikty i konieczność skasowania wszystkich konfigów łącznie z tymi moimi np. z HotSpota WiFi albo szukanie ręcznie który konfig powoduje konflikt co jest trudne i sprawi sporo problemów, nerwów, i straty czasu?
Jak listować paczki? I
@robekk1978: No teraz rozważamy razem z @controll dwie opcje. Jedna to backup(ale widzę sporo przeszkód).
Druga opcja to ta moja. Widziałeś chyba nie raz skrypt który sam konfiguruje np. jakiś program? Po prostu wydaje polecenia, modyfikuje pliki ustawień.

Ja nie znam wszystkich poleceń wszystkich programów które chcę skonfigurować.

Chcę skonfigurować jakiś program ręcznie, za pomocą interface graficznego i podglądać jakie polecenia w Terminalu odpowiadają klikniętym przyciskom w interface.

Te polecenia sobie
@look997: po pierwsze, jak stawiasz linuxa z myślą że będziesz go formatował to go usuń od razu, po drugie zabezpiecz sobie system backupem po trzecie, daj sobie partycje na poszczególne katalogi bazowe.
To nie windows że co roku trzeba formatować, ja swojego archa mam od prawie 5 lat. Update robie skryptem co 2 tygodnie. Nic mi sie nie sypie ani nic. nikt ci nie zabroni robić swoich udziwnień więc jak bardzo
@controll: #!$%@?, pisałem i pytałem czy backup kopiuje wszystko jak leci? Później są problemy... Przeczytasz?

Miałem tak w Firefoksie - plik pref.js - jakieś ustawienie w tym pliku psuło działanie przeglądarki. Miałem do wyboru - albo konfigurować wszystko od nowa, żmudne, nudne, stara czasu. Albo poszukać tą jedną linijkę z ustawieniem. I szukałem...
Jakbym miał przygotowane (zbackupowane) tylko te ustawienia które sam sobie ustawiłem w Firefoksie to bym nie miał tego