Wpis z mikrobloga

#webdevhelp #pytanie

Mirki, chyba potrzebuję pomocy.
Ostatnio zaktualizowałem #wordpress do najnowszej wersji i gdy chciałem usunąć spam z komentarzy, zauważyłem, że nie mogę tego zrobić. Po prostu komentarze się nie usuwają.
Później okazało się, że wtyczka do liczenia statystyk odwiedzin również nie pokazuje żadnych wartości oprócz 0.
Gdy chciałem się zalogować ponownie do panelu administratora, logowanie przeszło pomyślnie, jednak zamiast panelu trafiłem na stronę 404 i taki komunikat

Błąd bazy danych WordPressa: [INSERT command denied to user 'tu nazwa użytkownika na hostingu'@'10.254.34.46' for table 'wpitseclog']
INSERT INTO wp_itsec_log (log_type, log_priority, log_function, log_date, log_date_gmt, log_host, log_username, log_user, log_url, log_referrer, log_data) VALUES ('fourohfour', 3, '404 Error', '2016-03-15 19:41:23', '2016-03-15 17:41:23', '87.207.154.226', '', '0', '/notfound', 'http://carburator.pl/tu-adres-strony-logowania', 'a:1:{s:12:\"querystring\";s:0:\"\";}')

W czym tkwi problem?
Jakby co mam backupy baz danych robione co 3 dni.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

denied to user

@macq2309: Błąd dostępu użytkownika do bazy danych. Sprawdź czy wszystko masz poprawnie w wp-config.php

Sprawdź w konsoli MySQL lub przez phpMyAdmin czy użytkownik którego masz w wp-config ma prawa dostępu komendą:

SHOW GRANTS;
  • Odpowiedz
@Greg36: strona działa w porządku. Gdy się loguję jako admin to panel nie chce się załadować, jeśli przeglądarka nie pamięta danych do logowania. Jak pamięta (byłem zalogowany np. w Safari) to mam wgląd do panelu ale nie mogę wykonywać żadnych zmian ingerujących w bazę danych - np. usuwać komentarzy.
Mogę za to instalować wtyczki (ale nie mogę ich włączyć - to chyba też kwestia ingerencji w bazę danych)
Może coś
  • Odpowiedz
@macq2309: To problem z bazą danych.
Klient miał taki problem na nazwa.pl gdzie z automatu zablokowali mu możliwość dodawania rekordów do bazy danych bo przekroczył limit jej rozmiaru. Ale czy u ciebie jest to samo nie wiem, sprawdź czy coś się nie z-----o z bazą danych - możesz sprawdzić tą komendą którą podałem czy użytkownik którego masz wpisanego w wp-config.php może dodawać (INSERT) do bazy danych.
  • Odpowiedz
@Greg36: z komunikatu wynika, że właśnie z tym przywilejem insert jest problem i faktycznie będąc w mysql nie mogę wykonywać niektórych działań na tabelach które wymagają insert.
zaraz sprawdzę
  • Odpowiedz