Wpis z mikrobloga

Mirki, wieki nie siedziałem na Linuxie i zamierzam do niego wrócić, ze względu na #webdev oraz to, że Windows10 sprawa mi za dużo problemów i dotychczas żadna łatka nie naprawiła błędów jakie mam w sumie od samego początku, ba pojawiają się nawet nowe + ich polityka.
Tak więc wracając do tematu, kiedyś używałem #fedora no i teraz też zamierzam wskoczyć na jej wersję F23, ktoś używający #linux miał z nią styczność? Jak działa podczas pracy i codziennego użytku i jak współgra z PHPStormem?
  • 10
  • Odpowiedz
@Mave: w moim przypadku jest problem z zintegrowaną grafiką i jej sterownikami (reinstalowanie ich nic nie pomogło), a objawia się to tym, że podczas włączania kompa ekran logowania często miga jak stroboskop. Drugi objaw to chwilowy lag podczas użytkowania kompa i po chwili informacja, że "system odzyskał sprawność po problemie z kartą graficzną". Następny problem to brak reakcji menu start, objawia się randomowo i jedyne rozwiązanie to "uruchomienie ponowne" (bo wyłączenie
  • Odpowiedz
@Faley: > Ostatni problem jest taki, że czasami system nie chce mi wyłączyć laptopa, chociaż tu nie mogę jednoznacznie stwierdzić, czy to wina windowsa czy nie, po prostu wszystko się zamyka ale laptop dalej pracuje z czarnym ekranem.

To tak ogólnie czy próbowałeś z 2-3 minuty zostawić go w tym stanie? Bo może hibernować system :D

A ogólnie to najlepiej coś stabilnego, Debian Testing? LMDE?
  • Odpowiedz
@Faley: kilka miesięcy siedzialem na fedorze i byłem bardzo zadowolony, później testowalem Windowsa 10 - gunwo a teraz siedze na manjaro i to chyba najlepszy Linux zaraz za Fedora na którym siedze.
  • Odpowiedz