Wpis z mikrobloga

@Frebiee: a ja tak spytam - po co w ogóle się uczyć FPGA? Pytam bo za bardzo nie rozumiem, miałem zajęcia z tego na studiach i to jest generalnie układ na którym można symulować działanie dowolnego układu cyfrowego praktycznie, jest jakiś sens nauki tego poza prototypowaniem i ewentualnie projektowaniem układu który później trafi do produkcji jako np jakiś ASIC?
  • Odpowiedz
@xerxes931: Ja osobiście - dlatego, że widzę pewne możliwości wyciągnięcia poza procesor (np. ARM) funkcji, które są krytyczne czasowo: przykładowo buduję sobie sterownik serwa i tam muszę mieć PWM 1500 us, co na Cortex-A z Linuxem jest średnio możliwe (lub sensowne, lub to i to).
Zauważ, że jak kupujesz pierwszy lepszy uC to masz w nim pewną liczbę peryferiów: ja tu widzę alternatywę w postaci FPGA: jak będę potrzebować dodatkowy
  • Odpowiedz
co na Cortex-A z Linuxem

@Frebiee: Nie siedzę w ARMach, szczególnie z linuxem (tzn. głęboko bo takto mam taki setup w pracy ale nie zauważam), ale nie chce mi się wierzyć że ten procek nie ma timerów z kanałami PWM...

bo mi się w moim starym peryferia skończyły....

@Frebiee: No no, a liczba bramek w układach FPGA to jest nieograniczona.

Ogólnie dla siebie to może warto się uczyć.
  • Odpowiedz
@DarkSideOfTheForce: no z FPGA tak, bo mieliśmy laborki z VHDL i Veriloga gdzie trzeba było zrobić jakieś dzielniki częstotliwości, mruganie diodami i RS232, zbytnio ciekawe to to nie było, nawet nie wiem po co to mieliśmy :P
  • Odpowiedz
@xerxes931: wysoce prawdopodobne że takie układy to przyszłość. Tak samo możesz powiedzieć że po co programować układy skoro możesz sobie z elementów elektroniki cyfrowej poskładać układ który zrobi to samo.
Intel kupił niedawno altere i można się spodziewać że będą próbować tego co xylinx czyli hybryda procesora np ARM i układu fpga. Łatwo sobie wyobrazić jakie daje to możliwości. Ściągasz program który dodatkowo konfiguruje fpga do jakiegoś konkretnego zastosowania, np
  • Odpowiedz
@xerxes931: 55-80k€ na rok w Irlandii za projektowanie FPGA, najbardziej w cenie obróbka video czy wszystko z sieciami.
FPGA dajesz tam gdzie produkcja nie idzie w tysiące, potrzebujesz mieć możliwość zmian, a jednocześnie zależy ci na timingach..

FPGA zazwyczaj siedzi gdzieś niedaleko ARM'a który odpowiada za mniej krytyczne funkcje.
  • Odpowiedz