Aktywne Wpisy

darkhorse +201
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Soothsayer +90
Bydgoszcz dzień dwudziesty piąty, czuję, że finał jest coraz bliżej, finałowa konfrontacja ze starym. Nie da się współpracować z człowiekiem, którego jedynym sensem życia jest narzekanie na wszystko, popełniłem błąd wyciągając do niego pomocną dłoń, źle zinterpretowałem jego narzekanie, nie chodzi o to, żeby rozwiązać problem tylko żeby mieć na co narzekać, w momencie kiedy ja rozwiązuje jego problem to staję się jego wrogiem bo zabieram mu sens życia czyli powód do
źródło: d9ebd71f-8870-4bc3-b8d9-3cd5b2664591
Pobierz

Wygląda na to, że pojawiła się oferta z bardzo tanim FPGA, stąd pytanie do znawców: czy ten zestaw jest dobry do nauki FPGA od podstaw? Czy istnieje coś lepszego w zbliżonej cenie?
#fpga #elektronika
Zauważ, że jak kupujesz pierwszy lepszy uC to masz w nim pewną liczbę peryferiów: ja tu widzę alternatywę w postaci FPGA: jak będę potrzebować dodatkowy
A później to już wujek Google pomoże...
@Frebiee: Nie siedzę w ARMach, szczególnie z linuxem (tzn. głęboko bo takto mam taki setup w pracy ale nie zauważam), ale nie chce mi się wierzyć że ten procek nie ma timerów z kanałami PWM...
@Frebiee: No no, a liczba bramek w układach FPGA to jest nieograniczona.
Ogólnie dla siebie to może warto się uczyć.
@JayCube: o co chodzi w tym zdaniu? Dzięki, obejrzę
Intel kupił niedawno altere i można się spodziewać że będą próbować tego co xylinx czyli hybryda procesora np ARM i układu fpga. Łatwo sobie wyobrazić jakie daje to możliwości. Ściągasz program który dodatkowo konfiguruje fpga do jakiegoś konkretnego zastosowania, np
źródło: comment_BWQ1hw12Um2s39nEpI9drQPE7Z1GfozA.jpg
PobierzFPGA dajesz tam gdzie produkcja nie idzie w tysiące, potrzebujesz mieć możliwość zmian, a jednocześnie zależy ci na timingach..
FPGA zazwyczaj siedzi gdzieś niedaleko ARM'a który odpowiada za mniej krytyczne funkcje.
Komentarz usunięty przez autora