Wpis z mikrobloga

#mikrokoksy
Skąd się w ogóle bierze takie #!$%@?, że trening to powinien trwać tyle i tyle. Serio ktoś tu myśli, że jeżeli będzie ćwiczył dłużej niż godzinę to załączy mu się hiper katabolizm, kortyzol mu #!$%@? w kosmos aż dostanie raka, a gainsy to już w ogóle będą ujemne? Zamiast skupiać się na pierdołach dopnijcie swoją dietę, progresujcie w objętości treningowej i niech ten trening trwa tyle czasu ile potrzebujecie. Latają debile po tej siłowni z jakimiś timerami, oddech po serii mu się nie zrówna, ale #!$%@? #!$%@? dalej, bo minęło dokładnie 30 sekund, powtarzam 30 SEKUND. Chodzę na siłownię, gdzie każdy zna każdego. Między seriami mam czas pogadać, pośmiać się czy też wymienić się spostrzeżeniami. Jeżeli jestem na redukcji, dorzucę trening brzucha, cardio, tabatę czy jakiś inny HIIT to bywa, że siedzę na pace i 3 godziny. Na przyrosty nie narzekam. Kisnę z ludzi, którzy dorabiają do treningów jakąś ideologię. Każdy ćwiczy, bo chce lepiej wyglądać i czuć się lepiej w swoim ciele. Nie musisz, #!$%@? kupować bluzy z kapturem z napisem ANIMAL, zaciągać kaptur na łeb i zakładać beatsy na uszy "bo na siłowni się trenuje, a nie #!$%@? głupoty." Pozdro sportowe świry. Róbcie dalej te swoje strongliftsy to będziecie dalej wyglądać jak berti, elo.
  • 24
@ssjfrytek: ale nie rozumiesz, że bez sensu jest siedzieć 3h dla samego siedzenia? xD jak Ci się to podoba to tak rob i tyle z drugiej strony nie wmawiaj innym co mają robić. Niektórzy na treningu chcą się "odciąć" od wszystkiego i Seba który co chwile podchodzi i o coś pyta może być lekko #!$%@?ący ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@1mnew: ale ja nikomu nie mówię, że ma siedzieć 3h. Głównym celem mojego wpisu było napisanie, że to ile czasu trwa trening nie ma najmniejszego znaczenia. Niech trwa tyle ile potrzebujesz.
@ssjfrytek: sądzę, że taki split jest gówniany z prostego powodu - ćwiczysz jedną partię raz w tygodniu.

Czemu tu 99 % mirków #!$%@? te strongliftsy.

Czemu #!$%@?? Bo są na tym zajebiste efekty siłowe o jakich na splicie możesz pomarzyć. Kwestia priorytetów czy chcesz pompować mięśnie czy wolisz by rozmiar szedł w parze z siłą.
@ssjfrytek: a ja lubie zrobic trening w maksymalnym skupieniu i w jak najkrotszym czasie. To jest jedyne 2h w ciagu mojego dnia, gdzie jestem sam ze soba. Telefon zostawiam w szafce, zeby nikt mi nie meczyl dupy.
Rozumiem, ze niektorzy traktuja silownie jako miejsce spotkan towarzyskich. Kobiety spotykaja sie na targowisku, u fryzjera i kosmetyczki zeby poplotkowac a niektorzy mezczyzni robia to samo w silowni.
@ssjfrytek: dokładnie, ciężko osiągnąć środowisko kataboliczne. Na pewno nie tak łatwo jak to koncerny suplementacyjne sugeruja. Na surplusie przy rozsądnej objętości treningowej nie ma takiej opcji. Nawet do dłuższych treningów organizm się przyzwyczaja i nie produkuje już tyle kortyzolu przy dłuższym treningu.
@ladzik: aktualnie plan siłowo-kulturystyczny. Jak mam dzień ciężkich ciągów, albo siadów i podbijam objętość 5-6 ćwiczeniami akcesoryjnymi, do tego rolowanie, rozciąganie, mobilizacja to tyle mi schodzi.
Czemu tu 99 % mirków #!$%@? te strongliftsy.

@ssjfrytek: Bo są dobre na początek jak i jako baza na przyszłość ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przede wszystkim uczą techniki w podstawowych ćwiczeniach zdolnych rozwinąć całe ciało - w przeciwieństwie do splita na start i pomijania nóg po pierwszym treningu gdzie 20 serii odebrało możliwość chodzenia i resztkę chęci do dalszych treningów xD
Sad but true.
Czemu 99% mirków
@KonJakiJestKazdyWidzi: napisałeś to tak jakby kulturystyka nie była sportem, a jest sportem o wiele bardziej wymagającym niż cała reszta sportów siłowych, bo tu trzeba trzymać michę i odpowiednią dla danej fazy rozowju kalorykę. A tacy trójboiści? Wbijają koks na potęgę i #!$%@?ą co pod ręką. Znakomita większość to ulane, obrzydliwie wyglądające świniaki.