Wpis z mikrobloga

,,It is so depressing to see how little shame or personal pride the people of Poland have in their own country. They print a benefit guide like this for Poles in the UK when they themselves are unable to build and economy and provide sufficient jobs for their own people and they are proud of it. Talk about thick."

,,Do none of these countries have any self respect or pride. All they want to do is to leech off those who work and pay tax. Disgusting people."

,,Poor People from such a LOSER Country! What do you expect?"

,,Poles are the Mexicans of Europe."

#uk #emigracja
  • 20
@tusiatko: Ludzi wykształconych i na poziomie jest w każdym społeczeństwie 20% i oni sobie poradzą.

Tak samo w Polsce ludzie którzy mają dobrą pracę za dobre pieniądze mają w nosie że przyjadą Ukraińcy. Problem mają ci którzy pracują za średnią krajową i poniżej bo to oni będą się musieli licytować z imigrantami o coraz niższe płace tak samo jak jest w UK.

Finansiści w biurowcach City nie zrozumieją dlaczego 80% przeciętnych
Finansiści w biurowcach City nie zrozumieją dlaczego 80% przeciętnych pracujących Anglików ma dość tego co się dzieje z ich krajem

@dawid-rams: Bo finansiści wiedzą, że połowa nowych miejsc pracy jest obsadzana przez imigrantów z UE i nie ma szans tego zapełnić Brytyjczykami. Więc kibicują pozostaniu, bo inaczej to wszystko tak zwolni, że ktoś ich zacznie rozliczać za śmieszkowe pomysły inwestycyjne.
@dawid-rams: Ale imigranci za bardzo nie wyjadą, bo proces przejściowy szacowany jest na dwa lata. Dodając do tego czas do referendum i takich tam robi się 2,5 roku. A takich, co są już 2,5 roku jest spoko, do tego w tym roku zaczyna się wydalanie imigrantów spoza Unii, którzy nie zarabiają co najmniej 32 k funtów bodajże - więc ssanie rynku będzie większe.

Swoją drogą - widziałem jakiś czas temu, że
@dawid-rams: a po wyjsciu z unii odrazu zaczna szanowac ciezko pracujacych i placacych podatki jak panbuk przykazal Polakow :P Niech ucinaja zasilki ale dla kazdego a nie wymyslaja jakies skomplikowane prawo komu one sie naleza a komu nie.

Jak pozwalaja komus pracowac to niech ponosza rozyko ze np. zachoruje i bedzie musial brac zasilek. To uderzy glownie w naplywowa klase srednia (tych co zarabiaja ponad srednia krajowa)

Finansiści w biurowcach City
@dawid-rams: Te benefity to bardziej propaganda, nie wyżyjesz za to. Brzmi to spoko, benefit cap na 25k funtów, ale w praktyce tylko jak już tu pracujesz od pewnego czasu i masz dziecko możesz liczyć te benefity do czegoś. Bo jak dostaniesz po prostu 73 funty bezrobotnego na tydzień to jak się za to utrzymać? Zresztą obecne reformy przerzucają koszt utrzymania pracowników na pracodawców zamiast na rząd, dlatego rośnie minimalna pensja, a
@dawid-rams: Nie ma ich tak dużo, nowym imigrantom nie przysługują, a starym nie obcinają. Dodatkowo znieśli dożywotnie przyznawanie tych lokali, więc będą co 5 lat sprawdzać sytuację ekonomiczną. A za poinformowanie, że ktoś nagina system, płacą teraz 500 funtów, więc przewiduję sporą liczbę odebranych lokali. No i to nie jest tak, że tax credit możesz brać całe życie - to też zależy od wpłat (ale jak to Ci nie powiem, bo
@dawid-rams: nie wiem czy zamierzasz wracac, ale ja tak i wyjscie z unii zajebiscie to utrudni, bo jesli zaglosuja na wyjscie, to funt poleci w dol tak ze nawet sobie tego nie wyobrazamy, a jesli sie odbije to najwczesniej za 2-3 lata jak nie dluzej przy czym i tak nie liczylbym na sensowny poziom typu 5,7-5,8 z powrotem. Wyjscie z EU #!$%@? brytyjska gospodarke. Dlaczego? Dlatego, ze (i to sa slowa
@trustME: Ja już jestem na wylocie i wszystko wymieniłem/wymieniam ciągle na bieżąco.

Przecież będa w strefie wolnego handlu z UE tak samo jak np Norwegia więc nic złego się im pod tym względem nie stanie.
@dawid-rams: nie, nie beda. Wyjscie z EU rozwiazuje wszystkie umowy, a nie niektore zostawia, a niektore nie.
Musza podpisac wszystko od nowa, a EU bedzie chciala ich ukarac wiec beda to przeciagac jak sie da.

Ja już jestem na wylocie

@dawid-rams: no wlasnie. To tak gadasz. Dla tych ktorzy jeszcze tu zostaja, wyjscie z EU jest naprawde zle.
@dynamitri: Ja jestem w UK niecaly rok wiec nawet o paszporcie nie mysle. Jak sie zawali (a trzymam kciuki ze nie) to spadam na wyspe obok albo do innego anglojezycznego kraju, ewentualnie Szkocja ale do Edynburga - duzo ladniejszy od Glasgow :).

Z paszportem jest ten problem ze teraz trzeba miec karte stalego rezydenta przez minimum rok przed staraniem sie o obywatelstwo. Wiekszosc dlugo mieszkajacych Polakow w UK nawet nie mysli