Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mlek: na Twoim miejscu podarowalbym sobie dyskusję, bo w Polsce jeszcze przez dobre 50 lat będzie ciasto drożdżowe z koncentratem pomidorowym, a nie pizza.

Rozumiem Cię w pełni, na szczęście w kuchni mam do pizzy tylko wloskie organiczne produkty i dwóch Włochów spod Neapolu, którzy robią z tego cuda.

A co do drozdzy, to maestro u nas daje "na oko" garść, czyli jakies 80-90g na 10kg mąki '00'. "Ciasto wyrasta
  • Odpowiedz
@winnux: Pizza by RS to jest drożdżówka a nie pizza. Im mniej składników tym lepiej, bo tym mniej wody się wytrąci w trakcie pieczenia i pizza będzie bardziej chrupiąca. Ja sam używam tego przepisu na ciasto i zawsze wychodzą 4 zajebiste, cienkie, chrupiące placki. Do tego sos pomidorowy z czerwoną cebulą, czosnkiem i kaparami, dużo mozarelli i parmezanu i na samą górę zależnie od nastroju szynka z pieczarkami i cebulą,
  • Odpowiedz
  • 0
@mlek: do ciasta na picce dodaje się 50-60% wagowo wody w stosunku do mąki, te twoje pół szklanki Mireczku to trochę mało
  • Odpowiedz