Wpis z mikrobloga

Czołem murki z pod tagu #elektronika
Mam problem z zasilaczem beztransformatorowym który powinien zasilać układ sterujący wentylatorem. Daje około 2.2V a powinno być 5V. Schemat wygląda mniej więcej tak. Jedyne co przychodzi mi do głowy to uwalony kondensator 1.2uF (spadek pojemności == większa reaktancja == mniejszy prąd). Jakieś inne sugestie? Układ zasilony z zewnętrznego zasilacza pracuje poprawnie (pobiera około 30mA), więc to na pewno wina zasilania.
MrDarkenRahl - Czołem murki z pod tagu #elektronika
Mam problem z zasilaczem beztran...

źródło: comment_jv7FR1VOs6d7QifZfCkmkaO2kKGMOhE7.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@defoxe: Za cholerę nie wiem. Możliwe że popierzyłem przy przerysowaniu, ale chodziło mi głównie o pokazanie najważniejszych elementów.
@dreaper: Czytaj pan - to gotowe urządzenie, nie mój wymysł. Ja bym tam wpieprzył ładowarkę 5V, ale szkoda roboty.
@Raffaelloo: Błąd w rysunku, wybacz.

Poszukam jutro w sklepie takiego kondensatora, zobaczymy czy zadziała. Jak nie, to będę szukał dalej.
  • Odpowiedz
Za cholerę nie wiem. Możliwe że popierzyłem przy przerysowaniu,

@MrDarkenRahl: Możesz zerknąć czy diody są ok i oznaczenia? Ciekawy jestem... Bo patrze i kurcze nie rozumiem...
  • Odpowiedz
@defoxe: Przepikałem miernikiem - VCC jest podpięte do neutralnego. Zenerka 5V1.
@Jarek_P: Właśnie też nie mam pojęcia jakim cudem ma to działać. Ale tak to wygląda (nie licząc zwarcia które przypadkiem dodałem). R3 robi za zworkę (10 ohm).
  • Odpowiedz
@MrDarkenRahl: czekaj, nieuważnie czytam, teraz załapałem, że to jest zrysowane z natury. Jeśli jestes pewien... czy D2 nie jest aby zenerką? Nie, też by nie miało sensu, nie rozumiem tego układu. Może wstaw to w jakiś symulator?
  • Odpowiedz