Aktywne Wpisy
apfi +8
Czy gotowanie ma sens w rachunku ekonomicznym? Przykładowe spaghetti: puszka 800g kosztuje 1,69 euro, a ten proszek i makaron 500g = 1,88€. Kupuję zazwyczaj gotowe puszki w dyskontach i patrząc na ceny nie wydaje mi się, że oszczędzałbym gotując samemu.
#jedzenie #gotujzwykopem #pieniadze #niebieskiepaski #rozowepaski #pieniadze #pytanie #przemyslenia
#jedzenie #gotujzwykopem #pieniadze #niebieskiepaski #rozowepaski #pieniadze #pytanie #przemyslenia
aaaaa
- Tak, gotowanie pozwala oszczędzić 47.2% (348)
- Gotuję głownie dla smaku, bo te gotowe są takie se 43.6% (321)
- Gotowanie to bezsens #teamgotowepuszki 9.2% (68)
stary_grat +337
Mam problem z zasilaczem beztransformatorowym który powinien zasilać układ sterujący wentylatorem. Daje około 2.2V a powinno być 5V. Schemat wygląda mniej więcej tak. Jedyne co przychodzi mi do głowy to uwalony kondensator 1.2uF (spadek pojemności == większa reaktancja == mniejszy prąd). Jakieś inne sugestie? Układ zasilony z zewnętrznego zasilacza pracuje poprawnie (pobiera około 30mA), więc to na pewno wina zasilania.
http://elportal.pl/pdf/k04/57_13.pdf
@dreaper: Czytaj pan - to gotowe urządzenie, nie mój wymysł. Ja bym tam wpieprzył ładowarkę 5V, ale szkoda roboty.
@Raffaelloo: Błąd w rysunku, wybacz.
Poszukam jutro w sklepie takiego kondensatora, zobaczymy czy zadziała. Jak nie, to będę szukał dalej.
@MrDarkenRahl: Możesz zerknąć czy diody są ok i oznaczenia? Ciekawy jestem... Bo patrze i kurcze nie rozumiem...
@Jarek_P: Właśnie też nie mam pojęcia jakim cudem ma to działać. Ale tak to wygląda (nie licząc zwarcia które przypadkiem dodałem). R3 robi za zworkę (10 ohm).
@MrDarkenRahl:
Skoro wiesz to po co pytasz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@defoxe: @Jarek_P: Powaliłem kierunek 2 diod, schemat i przebiegi wyglądają prawilnie: