Wpis z mikrobloga

Mojemu ojcu włamali się na konto z wysłaniem maili łamaną polszczyzną do wszystkich znajomych, że utknął w XXX i potrzebuje keszu. Konto odzyskałem, wysłałem sprostowanie, usunąłem przekierowanie, dałem znać na FB/NK, pozmieniałem hasła. Mam dwa pytania:
a) Coś jeszcze powinienem zrobić?
b) Czy da się odzyskać maile/kontakty (konto zostało usunięte, założyłem szybko nowe by wysłać sprostowanie)

Dzieki z góry
#gmail #security
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ragnarokk: może przeskanuj ojcu dokładnie kompa, żeby mieć pewność. Bo jeżeli dostęp do maila uzyskali dzięki jakiemuś malware na jego kompie, to zapewne zrobią to jeszcze raz.
  • Odpowiedz
@Ragnarokk: a co do odzyskania kontaktów, możesz spróbować napisać do supportu i opisać całą sytuację. Możliwe, że mają kopię tego wszystkiego i jak okażesz jakiś dowód potwierdzający, że twój ojciec był właścicielem konta to ci pomogą. Ewentualnie jeżeli podałeś 'awaryjnego maila' czy jakoś tak się to nazywa, to może pomóc napisanie do nich z tego maila.
  • Odpowiedz
@siwersss:
Recovery pozwala na odzyskanie kontroli, kontrolę już mam, tylko dane zniknęły. Awaryjny mail to jest mój, stąd wiedziałem że coś się dzieje zanim znajomi ojca zaczeli w ogóle do niego dzwonić. Spróbuję tak - dzięki!
  • Odpowiedz