Wpis z mikrobloga

Miraski mam pytanie, od jakiegoś czasu ciągnie mnie na motocykl, ale między innymi ze względu na fakt, że mieszkam w bloku i cały czas motocykl stałby na zewnątrz mocno się waham co z tematem robić. Chciałbym zapytać was, czy mam szansę w jakiś 10-12 tysiącach zamknąć się w:
- zrobieniu prawka
- zakupie motocyklu (myślałem o silniku 250, typu mniej więcej jak w linku http://otomoto.pl/oferta/suzuki-marauder-gz-250-ksiazka-serwisowa-dodatki-i-wlasciciel-raty-gdynia-ID6ycGn7.html)
- zakupie sprzętu: kasku, rękawic i czego tam potrzeba z ubioru.
- innych opłatach jak przerejestrowanie, ubezpieczenie, przegląd itp.

Będę wdzięczny za pomoc :)
#motocykle
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Bober: link nie działa :( ale ogólnie tak, można zamknąć się w 10-12k, 250 są dość tanie (ja mam kawasaki El 250 za którą zapłaciłem 4k) skóra + 500 + rekawice 80 + kask 500, buty mam jakieś skórzane, spodni ogólnie nie mam profesjonalnych. Jakieś naprawy po zakupie, przerejestrowanie itd itp spokojnie się wyrobisz.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: jeżeli masz kat. B od więcej niż 3 lat, to możesz rozważyć też zakup pojemności 125, na którą nie potrzebujesz dodatkowego prawka. Wiem, że dla niektórych to za mała moc i ogólnie za małe gabaryty (przy dużym wzroście i masywnej budowie ciała to może przeszkadzać)
  • Odpowiedz
@BajerOp, @przegryw69, @NiebieskaSowa, @mateusza :
dzięki za odpowiedź :)
dowiadywałem się o garaż w mojej okolicy - 200 za miesiąc.
Na zimę może bym mógł wpakować do teścia mojego brata, ale pewności nie mam.
Wiem o 125 i się łapię, ale jak już szaleć to wolałbym coś, na czym mogę pojechać w trochę dłuższą trasę.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: #motocykle
Kolego bierz się za prawko i zobaczysz jaki będziesz miał fun.
Za 1500zł zrobisz kurs, egzamin 200zł.
Reszta na sprzęt.
W szkołach jazdy są motorki z poj. 500, 600, więc spokojnie możesz z taką pojemnością kupować.
Z swojego doświadczenia polecam Yamahe XJ (na początek 600tkę czy to S czy N), idealny motocykl na pierwsze wojaże. Posłuszny, nie zabija mocą, bardzo tani w eksploatacji, i oszczędny. W
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: na 125 możesz mieć maksymalnie 15KM, zaproponowana 250 ma 20, a pewnie jest trochę cięższa. Może Virago 535 albo coś w tym stylu będzie lepsze. No i nie wiem czy jak zrobisz prawko na maszynie "szosowo-turystycznej", nadal będziesz chciał "czopka" ;)
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: na gruponie mozna znaleźć kursy za mniej niz tysiac a i chyba tak normalnie mozna. Wlasnie w tym roku chce kupic 125 i za ciuchy licze 2k.
Prawka A nie moge jeszcze robić bo dopiero kończe pod koniec roku 24 lata wiec pojezdze sezon-dwa tym 125 naucze się i pójde na prawko.
  • Odpowiedz
@przegryw69
To był tylko przykład jakie wizualnie mi się podobają i nie jestem zdeterminowany, że ten albo żaden :)
Chciałbym sprzęt, w który mógłbym zapakować trochę rzeczy i pojechać na kilkudniową wycieczkę.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: zapisz się na prawko jak najszybciej. Wybierz dobrą szkołę. Lepiej nie oszczędzać. Biorąc najtańszą szkołę, możesz się spodziewać, że nauczą Cię tylko zdać egzamin. Biorąc dobrą szkołę, nauczą cię jeździć (na tyle, na ile da się w ciągu 20h).
  • Odpowiedz
a znacie dobrą szkołę jazdy w Warszawie? z tego co wie, zdawać kategorię A można tylko na Żeraniu, a jestem z Ursynowa, więc miałbym całą miasto do przejechania gdybym chciał jeździć po trasach egzaminacyjnych.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: ja polecam Motoriste, tam się uczyłem, zdawałem na Odlewniczej. Oprócz tego Motojazda - szkoła instruktora, który jeszcze jakiś czas temu uczył u Tomka Kulika (Kulikowisko). Inni polecą też pro-motor. Wszystkie te szkoły oscylują w okolicach ceny 1500 zł za kurs.
  • Odpowiedz
@Gixaar: Niestety otwarte osiedle. Masz rację, jakieś 2 lata temu kumplowi, który mieszka w bloku obok z starego skutera Rometu zajumali hamulce :/ ale z drugiej strony w okolicy stoi niejeden motocykl, więc może i mój by postał.
  • Odpowiedz
@Pan_Bober: mieszkam w bloku mam 600setkę ;) Wynajmuję garaż za 80zł miesiecznie(miejsce w garażu, 4 moto wchodzą) ciuchy tanio kupisz w necie używane na allegro, dużo osób się nalapa i potem sprzedaje jak nówki. Kask tysiak, prawko 1700 a moto wzialbym za 5 tys i wymienil opony itd(opony starsze niz 4 lata to zło)
  • Odpowiedz