Witajcie, jest misja. Postanowiłem zrobić rosół. Ale nie jakiś tam rosół... tylko NAJLEPSZY rosół na świecie. Żółty, klarowny, z dużą ilością oczek. Podstawy znam, ale jakie są wasze triki, żeby ta nadzupa była jeszcze lepsza? -dużo mięsa (drób, wieprzowina) -włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka-natka i korzeń, czosnek, ewentualnie liść kapusty) -przypieczona cebula
Osobiście robię tak, że najpierw gotuję mięso i wyciągam łyżką "szumy". Później solę, i gotuję wszystko przez jakiś czas. Dodaję warzywa i gotuję dalej, aż zrobi się ładny kolor i smak. Całość trwa 3-4 godziny Jak wygląda to u Was?
przede wszystkim to bez wieprzowiny na Boga. Kup kawałek wołowiny, kurczaka, indyka i kaczki. wymuj, wypłucz i do gara. zalej zimną wodą. dodaj ziele, listek laurowy, włoszczyzne (marchew, seler, por, pietruszka). przypiecz cebule. do gara.ustaw na mały ogień i.... czekaj w m iare gotowania szumuj i ewentualnie dodawaj wody. Im dłuzej tym lepiej. ważne, żeby tylko pykał. nie gotował się. na koniec dosól i dopieprz do smaka. TIP: ja dodaję liście i
@klimatyzator: mój weekendowy rosół (w opinii żony najlepszy jaki jadła) był na drobiu.
Podstawowa sprawa to wyczyścić wszystkie flaki z korpusów - to z nich biorą się syfy na wodzie.
Drugą rzeczą jaką robię to myję dokładnie kawałki - kilka razy pod bieżącą wodą, kilka razy w oddzielnym garnku (wylewając wodę) i na koniec zostawiam na ok. 20 minut w zimnej wodzie.
Po tym wszystkim wrzucam kurczaka do wody i gotuję
@Pecador: Ja raz zrobiłam rosół z kaczki kupionej w sklepie i okazało się, że tłuszcz śmierdzi mokrym psem( ͡°ʖ̯͡°) Za to nigdy nie miałam problemu ze swojską kaczką.
@klimatyzator: warto podsmażyć kurczaka, zanim go wrzucisz do rosołu. To daje fajny smak. Poza tym czas gotowania, im dłużej, tym lepiej. Nawet 12 godzin w zwykłym garnku na wolnym ogniu albo ze 4 godziny w szybkowarze.
@klimatyzator: robisz dobrze wszystko Mireczki, na tym poziomie wszystko zależy od jakości produktów. Moja mama ostatnio pofatygowała się po wiejską kurę i rosół był smaczniusi, ale najbardziej zyskał na pięknym kolorze. Do tego warzywa z bazaru i jedziesz.
@klimatyzator: moja mama robi z połowy kury z bazaru, wołowiny, szyi indyczej, garści żołądków i serc. do warzyw jeszcze warto dodać por, kapusta tez spoko. i z tego co kojarzę przyprawia (sól, pieprz) dopiero pod koniec. jak juz wspomnieli, trzeba bardzo długo gotować na małym gazie. ja lubie jak jest dużo marchewki, bo jest słodszy :P no i makaron, jak nie robisz sam, to moim zdaniem najlepszy jest taki jajecznym w
@klimatyzator: -drób plus wołowina - dużo warzyw -suszone śliwki (3-4) -chili w płatkach (0,5 łyżeczki) -grzybki suszone ( prawdziwki lub shitake z 5szt) -sos ostrygowy/rybny ok łyżki -OFC listek laurowy, ziele ang i pieprz gotuje dłuuuugo na wolniutkim ogniu, nie szumuje tylko przelewam na koniec przez gęste sitko
-dużo mięsa (drób, wieprzowina)
-włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka-natka i korzeń, czosnek, ewentualnie liść kapusty)
-przypieczona cebula
Osobiście robię tak, że najpierw gotuję mięso i wyciągam łyżką "szumy". Później solę, i gotuję wszystko przez jakiś czas. Dodaję warzywa i gotuję dalej, aż zrobi się ładny kolor i smak. Całość trwa 3-4 godziny Jak wygląda to u Was?
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn
Podstawowa sprawa to wyczyścić wszystkie flaki z korpusów - to z nich biorą się syfy na wodzie.
Drugą rzeczą jaką robię to myję dokładnie kawałki - kilka razy pod bieżącą wodą, kilka razy w oddzielnym garnku (wylewając wodę) i na koniec zostawiam na ok. 20 minut w zimnej wodzie.
Po tym wszystkim wrzucam kurczaka do wody i gotuję
- dużo warzyw
-suszone śliwki (3-4)
-chili w płatkach (0,5 łyżeczki)
-grzybki suszone ( prawdziwki lub shitake z 5szt)
-sos ostrygowy/rybny ok łyżki
-OFC listek laurowy, ziele ang i pieprz
gotuje dłuuuugo na wolniutkim ogniu, nie szumuje tylko przelewam na koniec przez gęste sitko
Komentarz usunięty przez moderatora