Aktywne Wpisy

SmellySocks +69
Zwykle chwaliłem się ewolucją stołu z żarciem, w tym roku szersze ujęcie, bo doszły dekoracje. Więc teraz: Jak każdego roku w zimną niedzielę w środku lutego, zmuszony jestem pochwalić się, że w moich żyłach dziś płynie tłuszcz, majonez i cream cheese. Z domieszką cukru. Fly Eagles Fly!
#superbowl #nfl
#superbowl #nfl
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
baleroni +17

Zacząłem uczyć się programowania w pythonie. Uważam, że idzie mi całkiem dobrze.
Napisałem dziś klasyczną mini gierkę którą chyba każdy programista pisze na początku swojej "drogi" i chciałbym prosić bardziej doświadczonych mirków o ocenę mojego kodu w początkowej fazie uczenia się.
Mój kod
Czy jest coś czego mam unikać, a jest w moim kodzie?
To nie jest mój pierwszy język którego próbowałem się uczyć.
#naukaprogramowania #python
edit: 2. do obsługi błędów używaj try: ... except
3. Używaj Pythona 3.5 !!!
# Funkcja główna
coś takiego to już przesada...
Szczerze mówiąc to pierwszy raz próbowałem lepiej opisać kod i rzeczywiście może przesadziłem.
W tym wypadku dobrze zrobił, że importuje całe biblioteki. Nikt potem czytając kodu nie musi się domyślać, co to i skąd jest "system" czy "name", bo widzi do jakiej przestrzeni nazw (biblioteki os) należy dany obiekt. Co innego, jakby ktoś importował w Django jakiś
if checknumber(innumber, number) == True:
=
if checknumber(innumber, number):
Tylko, że na początku trochę inaczej miało to wyglądać bo chciałem zaprzeczyć to w mniej więcej taki sposób:
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
No i mi nie działało, więc bez zastanawiania się, zrobiłem odwrotnie i taki twór na szybko mi wyszedł. Teraz już wiem, że w pythonie, w takich sytuacjach, zaprzecza się przez 'not'.
Zbyt dosłownie zrozumiałem to "dobrze opisany".
Komentarz usunięty przez autora
Przerobiłem sobie już wszystko pod pythona 3. To dopiero mój drugi dzień z pythonem, nawet nie odczuje zmiany.
Czytając inne kody na githubie spotkałem się z tym "if _name == 'main_'", ale dopiero teraz doczytałem o co chodzi. Następnym razem zrobię to lepiej.
Nie do końca wiem jak mógłbym się pozbyć tego breaka. Mógłbyś powiedzieć coś więcej?
Komentarz usunięty przez autora
Taki myk:
from random import randint as random_numbertylko byś musiał dawać randomnumber(1, maxnum)