Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #cpp
Mój różowy pasek chce się nauczyć programować a przynajmniej zobaczyć o co w tym chodzi. Nie ma wykształcenia związanego z naukami ścisłymi, jest po Uniwersytecie Medycznym. Twierdzi ze ma dosyć obecnej pracy i chce do IT :P. Oczywiście mówi to trochę z żartem co nie zmienia faktu że chce się nauczyć programować. Moje pytanie teraz brzmi: Od czego zacząć pokazywać jej programowanie? Myślę że fajniej by było pokazać jej coś co da jej możliwość napisania praktycznych rzeczy, typu jakaś gra w dodawanie lub coś podobnego. Zastanawiałem się nad kursem C++ od M.Zelenta. Ja sam nie mam wielkiego talentu do uczenia innej osoby. Ja mogę jej porostu pomóc coś zrobić, ale tak żeby tłumaczyć od podstaw to odpadam. Pomóżcie z doborem materiału czy kursu. Może zrobię z niej #programista15k i będę mógł całe dnie grać w gry;D
  • 29
@nowitam: cpp podałem ponieważ wiem że jest do tego fajnie tłumaczony kurs a kilka lat temu sam od tego zaczynałem. Gierka to tylko to co mi przyszło na myśl. Powiadasz Python? Czemu nie :D masz jakiś sprawdzony kurs dla kompletnie zielonych? Jakaś seria video czy artykułów. Wiem że są google i zaraz do nich zerknę. Ale internety są duże i nie zawsze da się wszędzie zajrzeć :P
@kudlaty9102: @nowitam: @ilmash: Akurat C++ nie jest takie złe, bo da się sporo niepotrzebnej wiedzy schować a statyczne typowanie pomaga wyłapać sporo błędów już podczas kompilacji. Najgorszy jest #jezykc bo wymaga nauki wielu algorytmów i wzorców, zanim się da coś ciekawego wykonać.
Natomiast Python jest świetny do nauki ale nie polecam pisania gier, bo brakuje dobrych silników. Po za tym, po studiach medycznych? Rozumem po jakiejś biochemi czy innych
@lionbest: boost to duża zewnętrzna biblioteka (której używam), ale jest c++11 który ma smart pointers (funkcjonalnie identyczne z boostowymi). Tyle, że dalej starsze api nie korzystają z dobrodziejstw automatycznego zwalniania pamięci, a samo zwalnianie jest średnie - nie radzi sobie ze cyklicznymi referencjami a niech jeszcze gdzieś w tej cyklicznej referencji lata sobie osobny wątek
@lionbest: Uważam że ludzie po medycznym też mogą być dobrymi pracownikami IT. Jak by nie patrzeć często są to cięższe studia niż Informatyka i ludzie muszą tam ogarnąć masę materiału. W programowaniu czy testowaniu też trzeba szybko ogarnąć analizę projektu i wydaje mi się że tacy ludzie mogą szybciej ogarnąć wiedzę biznesową niż programiści. Nawet jak się w tym nie odnajdzie to uważam że pomoże jej to trochę zrozumieć komputery i
@kudlaty9102: Istotne jest to co chciałaby programować (web, desktop, embedded), bo jak będzie miała z tego satysfakcję to będzie jej łatwiej. C++ jest dobry na początek, ale taki absolutny początek: pętle, warunki, zmienne itd. Potem przychodzi ściana, której Zelent chyba nie pomaga przeskoczyć. Python, Java, PHP i inne są dobre tak jak mnóstwo innych języków, tylko moim zdanim C# ma przewagę, że ściągnie sobie VisualStudio i nie musi nic więcej kombinować
@megawatt: Ładne okienka na każdej platformie masz w C++, przykładowo w Qt który też jest out-of-the-box dostarczany razem z IDE (qtcreator) i kompilatorem (mingw). Aczkolwiek jeśli chodzi o Qt5 i okienka to zawsze proponuje QML zamiast czystego C++.
Natomiast Python jest świetny do nauki ale nie polecam pisania gier, bo brakuje dobrych silników. Po za tym, po studiach medycznych? Rozumem po jakiejś biochemi czy innych normalnych studiach, ścisłyc. Natomiast po medyku to nie spodziewał bym się.

@lionbest: Ogarnie Pythona i może spokojnie pisać w Godot Engine, GDScript jest wystarczająco podobny.
@kudlaty9102: ja bym na twoim miejscu radził jej zostanie w medycynie. jest bardzo długa droga od początku nauki programowania, a momentem kiedy ktoś będzie chciał nam zapłacić za to pieniądze. niech zobaczy z czym to się je, ale za bardzo jej nie nakręcaj
@bubafed: On ma takie podejście że raczej w medycynie zostanie, ale od jakiegoś czasu mnie męczy żebym nauczył ją programować więc czemu nie. Chce jej pokazać jak to działa, o co w tym chodzi. Może jej się to spodoba i będzie chciała coś robić w tym kierunku, może zechce testować oprogramowanie. Myślę że do testowania oprogramowania dla zastosowań w medycynie miała by odpowiednie doświadczenie :P
@kudlaty9102: Jeśli ma czas i głowę(zazdroszczę :P) na ogarnięcie tego wszystkiego, to czemu nie. Trzeba korzystać ze swojego potencjału. Również jestem za Pythonem, jest łatwy do nauczenia, a wykorzystuje się go w wielu różnych dziedzinach.