Wpis z mikrobloga

@lionbest: Ja mam kilka laptopów, które mają grafiki GF8x00M. We wszystkich sterownik grafiki, bez względu na to czy ten otwarty, czy zamknięty powoduje losowe wykładki i nie wstawanie X serwera. Twórcy na różnych bugtrackach czy forach nie są w stanie stwierdzić dlaczego, nVidia ma to w dupie ;-) Świat Linuxa bywa piękny. A jak są problemy z dźwiękiem to dopiero zaczyna się koszmar haha :D
  • Odpowiedz
Ja mam kilka laptopów, które mają grafiki GF8x00M. We wszystkich sterownik grafiki, bez względu na to czy ten otwarty, czy zamknięty powoduje losowe wykładki i nie wstawanie X serwera.

@Nicrame: Przegrzanie / uszkodzenie?
  • Odpowiedz
@fervi: No taki ciekawy dość. Sporo osób zgłaszało bugi, za każdym razem bez odpowiedzi mówiącej o naprawieniu. A to nie były/są moje maszyny, klientów różne (jedna była moja, ale ja sobie radziłem właśnie sterownikami vesa).
Mnie to nie dziwi akurat, w wypadku open source, a zwłaszcza Linuksie trzeba się liczyć z takimi wydarzeniami.
  • Odpowiedz
@Nicrame: Nie wiem, bo cały teraz biorę karty nvidii w ciemno i nigdy problemów nie miałem. Jedyne co podejrzewam to twoje słowa, że to była seria kart i może coś z nimi było źle, ale tak to tylko mogę insynuować.
  • Odpowiedz
@fervi: a to akurat znany problem szerzej jest. Takich smaczków jest dużo jak się bawi człowiek w serwisowanie. No. sporo komputerów HP czy Dell do biurowców (desktopy) ma problem z dźwiękiem w Linuxie. No i często są dziwne rozwiązania (nielogiczne) jak się próbuje używać jakichś urządzeń w stylu transmiter podczerwieni, albo jakiś starszy typ mikroskopu na USB. Najczęściej jednak i tak są winni ludzie. Kiedyś zlecenie w szkole dostałem instalacji
  • Odpowiedz
@Nicrame: Nie wiem, nie używam mikroskopu na USB :D

Może sytuacja się poprawiła z procesorami z serii i; bo maja wbudowany dźwięk (wszystkie?) - Intel Audio, grafikę Intela i procek Intela. Ładne kombo.

Chociaż problemów z Nvidią nigdy nie miałem.

Jedyny problem z dźwiękiem o jakim słyszałem, to z Asus Xonar (?), ale to żółty człowiek robił, to może się sypać
  • Odpowiedz