Wpis z mikrobloga

Piramidy. Temat który jak się w niego wgłębić jest jeszcze bardziej fascynujący niż na pierwszy rzut oka.

Żaden z pytanych projektantów największych budynków XX-XXI wieku nie potrafi odpowiedzieć jak osiągnąć taką precyzję wykonania współczesnymi metodami, dodajmy że starożytni egipcjanie nie dysponowali chociażby metalem, ba wg. znanej nam historii nie wynaleziono jeszcze nawet koła. Podam pare ciekawostek, które potrafią mocno zaintrygować i może kogoś to zachęci do zgłębienia tematu. Jednocześnie od razu zaznaczam, że sam jestem mocnym racjonalistą i skupiam się tylko na twardych faktach, które staram się łączyć w całość, a nie domysłach.

#ciekawostki #archeologia #historia
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MirekMireczek: mnie najbardziej intryguje fakt, że piramidy powstawały w rożnych częściach świata w czasach gdy w teorii nie było pomiędzy tymi częściami komunikacji. Tak samo smoki pojawiają się w rożnych zakątkach świata i wierzeniach (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@kubapolice: wysyp piach z wiaderka - co powstanie?
Kaz dziecku zbudowac jak najwyzsza konstrukcje z klockow lego, najpierw bedzie szedl w gore klocek na klocku, po pierwszej wywrotce, wykuma ze trzeba zbudowac wieksza podstawe, co powstanie?
Popatrz na typowe mrowisko - co przypomina?
Piramida to najprostsza metoda na postawenia wysokiej budowli, ktora sie nie wywroci od byle podmuchu.
To ze wpadlo na to jedno plemiono, nie oznacza ze nie moglo
  • Odpowiedz
@bartdziur: Chodzi o to, że w wielu miejscach na Ziemii ludzie tysiące lat temu wpadli na pomysły budowy podobnych budowli, których dzisiaj nie potrafimy powtórzyć, posiadali wiedzę astronomiczną na poziomie o który ich nie posądzamy, podobieństwa w piśmie hieroglificznym, kalendarzach i wiele innych. Wszystko w sytuacji, gdzie gdzie cywilizacje te nie miały ze sobą żadnej styczności. Dużo tych przypadków co pozwala mieć wątpliwości. Oprócz tego takie miejsca jak pumpa punk,
  • Odpowiedz
@MirekMireczek: Zapomniałem jeszcze o świątyni w Baalbek w Libanie. Jak ktoś się zainteresuje wymiarami, wagą składowych świątyni i wytłumaczy jak ją wzniesiono przed naszą erą to myślę, że o jakiegoś nobla może walczyć.
  • Odpowiedz
Problem polega na tym że te "fakty" to gowno prawda xD Nic tam nie jest proste, wiadomo jak piramidy zbudowano, są krzywe i bloki kamieni z których je zbudowano też są krzywe.
  • Odpowiedz