Aktywne Wpisy

mlody_czyzyk23 +202
Życie jest przewrotne :(
Lekarz po odpaleniu płyty z mojego rezonansu mocno spoważniał i powiedział tylko, że operacja na już, na pilne. To czarne to mój dysk a białe rdzeń…
W jednej chwili upadły plany na ten rok;
- kamper opłacony na wrześniowe 2 tygodnie tripu Włochy, Szwajcaria, Francja - to miały być moje pierwsze wakacje od dawien dawna
Lekarz po odpaleniu płyty z mojego rezonansu mocno spoważniał i powiedział tylko, że operacja na już, na pilne. To czarne to mój dysk a białe rdzeń…
W jednej chwili upadły plany na ten rok;
- kamper opłacony na wrześniowe 2 tygodnie tripu Włochy, Szwajcaria, Francja - to miały być moje pierwsze wakacje od dawien dawna
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Tytuł: The Old New Thing
Autor: Raymond Chen
Gatunek: Projektowanie
★★★★★★★★☆☆
#bookmeter
Książka zawiera sporo treści z bloga The Old New Thing, który opisuje ciekawostki związane z systemem #windows, pracą w #microsoft oraz programowania.
Książka zawiera nieco komentarzy na temat podejścia przy tworzeniu #windows95 i #windowsxp - autor omawia problemy związane z tworzeniem interfejsu użytkownika (chyba najciekawszy fragment książki), wstecznej kompatybilności - i temu jak wiele uwagi przykłada do tego microsoft, jest rozdział o istotnych, ale często ignorowanych właściwościach programów (zarządzanie zużyciem energii, udostępnianie ekranu, dostęp dla niepełnopsrawnych). Jest nieco o pasku zadań, zarządzaniu oknami, część rzeczy które być może zainteresują programistę Win32 (mnie średnio).
Wszystko oparte jest w formie krótkich blogowych opisów - zazwyczaj na 1 lub 2 strony.
Książka napisana jest bardzo przystępnym językiem i bardzo przyjemnie mi się ją czytało, chociaż do końca nie wiem czego właściwie się dowiedziałem: najciekawszy był chyba tekst o tworzeniu interfejsu do obsługi automatu sprzedającego słodycze (jak zaprogramować w nim przyciski do zakupu).
źródło: comment_7InZTrBf1I9umjRMbiOKWiClqJwGz4rV.jpg
Pobierz