Wpis z mikrobloga

Tak ostatnio siedzę w temacie mikrokomputerów. Świetna sprawa, ale netbooki kompletne można kupić taniej niż pi2 itd. Wiem, ze chodzi o rozmiar, ale czy nie lepiej kupić netbooka i oskalpować? Cała płytę można wyjąć, zrobić fajny case, zamiast dysku użyć karty sd (z powodu miejsca). Wychodzi coś większego, z większym poborem prądu (ale i wydajnością ). Możliwości praktycznie te same, system podobny(będzie Linux ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Dla takiej osoby jak ja która ma zamiar postawić system multimedialny(kodi,rPlay,Remote desktop), nie wiem czy nie będzie to lepsza opcja. Dajcie znać co o tym sądzicie, może ruszę ten projekt ( ͡° ͜ʖ ͡°) #raspberrypi #raspberry #kodi #linux #komputery
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MajorMichalek: Na lapku nie uświadczysz GPIO czy harwarowych PWMów. Jeżeli tego nie potrzebujesz to RPi nie jest zbyt fajne. Jeżeli jednak chcesz coś ciekawego sprzętowego zrobić to jednak taniej RPi, zamiast dokupywać osobne np Arduino.
  • Odpowiedz
@MajorMichalek: Tu nie chodzi o to, że nie ma lepszych i tańszych rozwiązań, tylko o ich dostępność. RPI każdy ma takie samo, urządzenie eksponuje I/O jak tancerka erotyczna b---t, po zrobieniu jakiegoś projektu bardzo łatwo można się nim podzielić i zaimplementować na innych kopiach, nie trzeba przy tym dużo grzebać ani kombinować jak z jakimś losowym rozbieranym netbookiem. Uniwersalność i prostota tego rozwiązania sprawia że nie trzeba zajmować się samym
  • Odpowiedz
@MajorMichalek: Przez kilka miesięcy używałem lapka z rozwalonym ekranem i odkręconą pokrywą, bardzo fajne się go używało. Jedyny problem to że ciężko wymyślić jest obudowę, bo zazwyczaj płyty główne mają nierównomierne kształty, są bardzo cienkie i mają mało punktów mocowań, z chłodzeniem też może być problem. Po za tym nawet z małego laptopa taka płytka główna będzie kilkukrotnie większa od RPi i mimo wszystko kilku krotnie większy pobór mocy (I
  • Odpowiedz
@MajorMichalek: @MajorMichalek: No tak mialem pisać Celeron M idealnie się nadaje i ma pobór prądu zbliżony do RPI, mimo wszystko dużo zabawy ale jeżeli bios tylko pozwoli ruszyć bez monitora to idealna sprawa, warto i na pewno nieporównywalnie wydajniejsze niż RPi. Tylko nie wiem czy akurat ten procek ma działające sprzętowe dekodowanie wideo, bez tego ani rusz z FHD, a obawiam się że te starsze mogą mieć tyko
  • Odpowiedz