Wpis z mikrobloga

Projektuje wałek na ktorym będą osadzone koła zębate. W miejscach, gdzie są stopnie np 1 mm (zmiana srednicy o 2 mm) musze zrobic zaokrąglenie i faze. Wartosci ich są jakos znormalizowane czy dobieram je sobie sam? Mogę dobrać bardzo mały promien zaokrąglenia np R0,25? #cnc #polibuda #pkm
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@George_Stark: Nie chodzi mi o podcięcia, jedynie o zaokrąglenie, bo wałek jest w fazie projektowania. Bardziej pod tym kątem, że jeżeli mam bardzo mały skok (1mm) to czy w ogole w praktyce inzynierskiej robi sie jakies fazy/zaokrąglenia i jesli juz to jakiej wielkosci
  • Odpowiedz
@drzewko94: Robi się.
Przy zmianie średnicy nie na większą (mały okrąg na powierzchni czołowej czopa) nie zrobisz kąta 90 stopni, bo narzędzie nie jest szpiczaste, ale ma zawsze jakiś promień. Minimalny promień to ten wynikający z promienia naroża narzędzia. Poza tym, teoretyczne 90 stopni powoduje lokalnie wzrost naprężeń, więc z tego punktu widzenia najlepiej promień jak największy.

Przy "końcu" większej średnicy (duży okrąg) teoretycznie mógłbyś zostawić 90 stopni, ale:
-krawędź będzie ostra i
  • Odpowiedz
@a231: Tutaj masz pokazane np. jak zaprojektować wał pod łożysko:
http://www.skf.com/pl/products/bearings-units-housings/ball-bearings/deep-groove-ball-bearings/single-row-deep-groove-ball-bearings/single-row/index.html?designation=6004
Promień przy styku powierzchni czołowej masz podany obok rysunku Abutment dimensions. A jeśli chodzi o fazę na drugim końcu czopa fi20, ja bym zrobił 0,5 - trochę mniejszą od promienia przy wewnętrznej średnicy łożyska - jako ułatwienie montażu.
Także widzisz - poprawnie projektując wał, powinieneś wiedzieć jakie koło tam będzie.
  • Odpowiedz
@drzewko94: Najlepiej daj R1 wszędzie żeby nie trzeba było zmieniać narzędzia tylko po to aby zrobić różne łuki, a taki R1 to praktycznie wychodzi samoistnie, narzędzia maja promień zaokrąglenia swój własny mniej więcej taki bardzo często więc to raczej byłoby technologiczne, przejścia wymiarów bez zaokrąglenia mają większe naprężenia, działa to jak karb.
  • Odpowiedz