Wpis z mikrobloga

@dumnie: Łódź zawsze odstawała od reszty, w szkolnictwie, dostępie do usług medycznych, poziomie sanitarnym

Interesy prowadziło tam najgorsze cwaniactwo, które miało w d. obcoplemienną i częstokroć prymitywną siłę roboczą przybywają z okolicznych wioch

Piękna była w niej tylko Piotrkowska, pałace fabrykantów i parę innych rezerwatów luksusu dla bogatych.

Tak, wiem że to polandball.
  • Odpowiedz
@akwen: Łódź to potężny ośrodek akademicki, kilkanaście uczelni państwowych i co najmniej drugie tyle prywatnych, do np. CZMP przyjeżdżają ludzie z całej polski, napisz coś o czym masz blade pojęcie a nie na siłe szukasz atencji u wykopków robiąc z siebie idiotę!
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: Rozumiem Twój lokalny patriotyzm, cholernie podoba mi się Piotrkowska, znam nieco polibudę łódzką od wewnątrz, w Łodzi jest sporo fajnych ludzi i zdecydowanie lepiej mieszkać w Łodzi niż w Warszawie, bo chociaż jest więcej żulerni, to jest także bez porównania mniej buractwa i nawet z żulem można sobie miło pogadać.

Niemniej nie oszukujmy się, w zestawieniu z Trójmiastem, Poznaniem, Krakowiem czy Wrocławiem- Łódź odstaje i to dużo, jest mnóstwo
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: nie zająknąłem się ani słowem o obecnym poziomie uczelni wyższych, faktem jest też, że absolwenci często gęsto po uzyskaniu papierka z Łodzi uciekają, bo o normalną i znośnie płatnie pracę nie jest łatwo.
  • Odpowiedz
@akwen: Łódź była najszybciej rozwijającym się ośrodkiem w Polsce, całe olbrzymie śródmieście to były piękne kamienice, do tego przez wojnę bardzo mało ucierpiało. Miasto było symbolem bogactwa i kapitalizmu, to niestety doprowadziło do jego degradacji. Komuniści nie mogli zostawić symbolu kapitalizmu więc zrobili z Łodzi miasto robotników bez elit, do pięknych kamienic wprowadzili zwykłych robotników. Dołóżmy do tego przemysł oparty na jednej gałęzi tj. włókenictwie które nie wytrzymało przemiany ustrojowej
  • Odpowiedz
@akwen: Mam wrażenie że nie byłeś nigdy w tych miastach, nigdzie nie ma tyle żuli co w Krakowie, trójmiasto ma kilka fajnych miejsc ale ogólnie nie zachwyca a wrocław to rynek ze straszna ilością dresiarni i najniebezpieczniejsze duże miasto w polsce.
Łódź jest zaniedbana w wielu miejscach, komuna sprawiła że tych których należalotrzymać z daleka od centrum tam właśnie osiedlano ale to dużo więcej niż piotrkowska i nie mam na
  • Odpowiedz
nigdzie nie ma tyle żuli co w Krakowie,

@Sepzpietryny: to fakt, miejscowa policja jest zaskakująco tolerancyjna, a jadłodalnie i łaźnie dla bezdomnych pozwalają zregenerować siły po ciężkim dniu żebrania/zbierania złomu. Galicyjska niechlujność ma swoje plusy, jak i minusy.

trójmiasto ma kilka fajnych miejsc ale ogólnie nie
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: Jeden woli rybki, drugi pipki.

Piotrkowska jest faktycznie bardzo ładna. Niemniej jedna ulica, kontra piękna starówka w której ciągle coś się dzieje, plus woda o rzut beretem- no nie wygrywa imo konkurencji.

Z tego co widziałem plaża jest regularnie sprzątana rano z użyciem ciężkiego sprzętu, przynajmniej w Gdańsku i Sopocie, nie widziałem tego naocznie w
  • Odpowiedz
@akwen: Kobiety w bikini raczej lepiej podziwiać w miejscowościach turystycznych, w takich miastach jak Gdynia to raczej rodzinki zjeżdzają.
Prawdopodobnie jesteś jednym z tych którzy mieszkają w Łodzi a jej nie znają, poświęć kiedyś jeden dzień na odwiedzenie księżego młyna, obok masz park źródliska z palmiarnią, parku na zdrowiu, lasu łagiewnickiego itp

Morza faktycznie nie mamy i raczej mieć nie będziemy choć podobno globcio itd :) ale stawy Stefańskiego też
  • Odpowiedz
w takich miastach jak Gdynia to raczej rodzinki zjeżdzają.

@Sepzpietryny: ja tam widziałem lachonarium na plażach, rodzinki oczywiście też

Prawdopodobnie jesteś jednym z tych którzy mieszkają w Łodzi a jej nie
  • Odpowiedz
@akwen: Łódź ma prawa miejskie prawie 800 lat, tak naprawdę przeżyła zacofanie przez komunę. Niestety zmiany ustrojowe nie poprawiły sytuacji bo przemysł tzw lekki nie był w stanie wygrać z chinami a łódzkie szwaczki w przeciwieństwie do górników zamiast palić opony ustawiły się w kolejkach po zasiłek.
Teraz na szczęście znów mamy rozkwit (nowy fabryczny, A1, rewitalizacja, EC1) a jak wypali wszystko co jest planowane (tunel pod miastem, S14, expo
  • Odpowiedz
tak naprawdę przeżyła zacofanie przez komunę.

@Sepzpietryny: Ja wiem, że fikcja literacka itd. ale czytałeś ''Ziemie obiecaną''? Arkadii tam nie widać. Łódź się modernizowała do I WŚ, potem było tylko gorzej.

Co do praw miejskich, faktycznie się wygłupiłem. Co do reszty, zacytuję wiki -

Mimo swoich rozmiarów i pojedynczych inwestycji Łódź pozostawała w ogromnej mierze ignorowana przez centralne władze rosyjskie i rażąco niedoinwestowana pod względem infrastruktury transportowej, technicznej i społecznej.
  • Odpowiedz
@akwen: Zgadza się, rozkwit Łodzi to przede wszystkim XIX w. Wtedy bylo to najszybciej rozwijające się miasto na świecie i jedynie Chicago rozwijało się w podobnym tempie.
Różnica między Łodzią a innymi miastami to właśnie ten bardzo szybki, dynamiczny rozwój, dzięki temu Łódź ma tak unikalny układ ulic. Wtedy też zbudowaną sieć kanalizacyjną która też jest bardzo unikalna, opiera się na grawitacji ze stacją pomp i ogromnym zbiornikiem podziemnym zwanym
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: Ta, w sensie lubisz nawrzucać losowym ludziom w internecie. Bo gdybyś tego nie napisał, to by się wiele nie zmieniło, gość przyjąłby to tak samo albo i nawet przychylniej i przy okazji nie zrobiłbyś mu niepotrzebnie przykrości.
Ehh...
  • Odpowiedz
@McSayerPL: Fakt, przesadziłem. Zwłaszcza że później okazał się konkretnym gościem z rzetelną choć skromną wiedzą a nie zwykłym hejterem ale chyba za bardzo bierzesz do siebie wszystko co przeczytasz, zwłaszcza w necie!

@akwen Przepraszam za tą zbyt mocną uwagę!
  • Odpowiedz