Wpis z mikrobloga

z dedykacją dla 5th :)

wzorki które kiedyś odkryłem

pierwszy wzorek: A, B, C - ściśle tajne :]

w 2003r. odkryłem jeszcze to: W+S-K=2

dopiero rok temu przypadkiem zauważyłem że w 18 wieku uprzedził mnie.. Euler! :))
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nightmare16: Ten drugi wzór taki jakiś naciągany. Wystarczyło rozpatrzeć kilka przypadków i akurat tak się złożyło, że się zgadza i tylko dlatego cały wzór działa. Ten trzeci też taki jakiś nijaki. Można wyjść z jakiegoś równania, trochę go poprzekształcać i się okaże, że wyjdzie coś podobnego. A do pierwszego to ciężko się przyczepić, bo niewiadomo co jest co :P
  • Odpowiedz
@Liliah: 2) drugi nie jest ani troche naciągany. kilka(!) przypadków?

3) z jakiegoś równania? uzyskałem go po kilku przekształceniach większego wzoru, który rozpisałem po tym jak zauważyłem pewną prawidłowość.

1) jesli obiecasz że go nie ukradniesz to jutro pokaże :)

4) a co z czwartym? :P
  • Odpowiedz
@Nightmare16: Co do drugiego, to wystarczy zauważyć, że dla 2, 3 szczęśliwie jest spełnione a potem od 4 w górę maleje więc tym bardziej. Jakbyś dał dowód analityczny to by było fajnie, ale i tak nie wiem do czego ten wzór się może przydać. Co do trzeciego, to wyszedł Ci ładnie wyglądający wzór, ale też nie wiadomo co z nim teraz zrobić. Z jakiego to równania go otrzymałeś? Pierwszego nie
  • Odpowiedz
@Liliah: 2) szczęśliwie? to jest właśnie cała "magia" liczby e, która często jest granicą jakiegoś wzoru.

3) zgadza się, to nie jest jakaś rewelacja. bajerem jest tylko(?) to że występuje tam silnia.
  • Odpowiedz
@Liliah: 200 stron A4 ?? o_O to nie dla mnie :P

gdy pisałem dowód do swojego pierwszego wzoru i obliczenia zajmowały już 4 strony A4 (drobnym pismem!), w końcu zwątpiłem i powiedziałem "dość!"

doktor matematyki też go nie udowodnił :))
  • Odpowiedz
@Nightmare16: Wczoraj nie miałem sił tego sprawdzać a poza tym nie wiedziałem jak wpisać pierwiastek z e,e stopnia w Wolframie( i nadal nie wiem:P) ale dzisiaj czuje, że wezmę te wzory do pubu :) Czekam na czytelną formę tego wzoru:)

Dobra ja mykam bo jak ojciec przypadkowo wpadnie po coś do domu i zobaczy, że ja w domu jestem a nie na kolosie z matmy to będzie się działo :D.
  • Odpowiedz