Wpis z mikrobloga

Mirki, projektuje sobie oświetlenie ledowe, które miało by iść po obrysie sufitu podwieszanego. Chciałem uzyskać jednolitą linię światła, a przez konstrukcję nośną płyt GK nie mam możliwości użycia profili o głębokości większej niż 12,5mm więc potrzebuje gęstej taśmy LED.
Nie wiecie może czy jest gdzieś dostępna taśma led RGB/RGBW, która by miała upakowane 120d/m?

#led #oswietlenie #elektryka #remontujzwykopem #budujzwykopem
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MakRojal: Cholerka, to chyba będe musiał zweryfikować swoje plany, ewentualnie zrobić test... A jeśli masz jakiś warty polecenia sklep z ledami czy tez listwy, godne uwagi to byłbym wdzieczny jak mi wrzucisz tu czy na priv, bo jeszcze nie rozeznałem tematu, a troche tych swiatelek bede jednak potrzebował.
Aktualnie nie wiem na co zwracac uwage w wyborze tasiemek, a nie łatwo znalezc informacje np. o strumieniu swietlnym
  • Odpowiedz
jesli to ma byc też normalne oswietlenie białe to rgb baaardzo marnie sie nadaje. rgbw lepiej a najlepiej osobna tasma biala.
u majfriendow dostaniesz tasmy z ledami 5730 kladzionymi wzdłuż tasmy - to chyba najbardziej jednolite światło.
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: jakiś czas temu zaopatrzyłem się tutaj http://goo.gl/779maI
póki co sam też urządzam oświetlenie i jeszcze nie zamontowałem w docelowym miejscu, ale złożyłem z transformatorem i pilotem (stąd http://goo.gl/RQq0Ob ( ͡° ͜ʖ ͡°) ), więc trochę sobie poświeciłem,
muszę przyznać, że całkiem dobrze daje radę, ciepły biały jest np. bardzo w porządku
  • Odpowiedz
@hrumque: nie, akurat tutaj dekoracyjne, tylko obrys sufitu na korytarzu oraz skosów, bo to na poddaszu jednak nie możebyć superciemne, zeby oswietlic schody, ktore tez tam są

@rafwoj: A widzisz... dobre ;) wczoraj szperałem za sterowaniem wifi, finalnie ma byc kilka stref i widziałem to rozwiazanie. Wez mi powiedz, faktycznie działa to, moge zintegrowac z domowa siecią wifi i sterowac z aplikacji kazdym oddzielnie? Jak to ze soba
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: a... nie doprecyzowałem, ja zakupiłem wersję pilot + "RGBW" bez wifi, tylko więc tym zwykłym pilotem, jak tam na Ali widziałeś, mogę sterować oświetleniem,

oczywiście zastanawiałem się nad wersją Wi-Fi, ale doszedłem chyba do błędnego wniosku, że będzie to dla mnie bardziej utrapienie niż ułatwienie, dlaczego...
wydawało mi się, że całe to ich "wifi device" tworzy swoją oddzielną sieć, nad którą nie ma większej kontroli, i że trzeba się specjalnie łączyć
  • Odpowiedz
@rafwoj: Racja, zle przeczytałem, tzn. zasugerowałem się aukcją... No właśnie tez muszę rozknimić jak to działa i jak ze sobą gada.
Znalazłem wczoraj to samo na ebayu, pisało ze wysylka z Chin wiec pomyslalem ze do dostania a ali, ale nie szukałem dalej bo zajalem sie profilami pod ledy (btw chinczyki zawsze maja te same ceny na ebayu, tylko na ali lepsza ochrona kupujących).

http://www.ebay.com/itm/WiFi-IOS-Android-Phone-MiLight-Controller-4-Zone-Remote-for-RGBW-led-strip-light-/351402118258

Z tego co pisze w
  • Odpowiedz
@FalseIdeas: hej, powracam do wpisu, bo dostałem wczoraj to cudo ( ͡° ͜ʖ ͡°),
to działa :-)
montaż banalny, bo do zasilania ma gniazdo microUSB (w opakowaniu jest też kabelek, nawet ładny, płaski),
najpierw tworzy swoją sieć wifi, łączysz się z tą siecią, odpalasz apkę i ona jak już widzi to urządzenie, to uruchamiasz na ekranie pilota i parujesz z kontrolerem, który już jest wcześniej podłączony
  • Odpowiedz
@rafwoj: Ooo.... super, dzięki że się podzieliłeś wiedzą ;-) Teraz wszystko jasne. To ja też biorę bo jeszcze się nie zebrałem. Rzucisz linkiem do sprzedawcy, bo widze ze całkiem sprawnie doszło?
  • Odpowiedz