Aktywne Wpisy
JudzinStouner +93
Skisłem dzisiaj z wykopków potwornie. Dowiedziałem się, że nowy Mustang to sportowe auto dla biedaków xD Samochód, który kosztuje u nas w wersji V8 od 310 do 370k jest dla biedaków xD Przeczytałem też, że jaranie się nim jest debilizmem, bo w USA jeżdżą nim spoceni robole.
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Szkoda, że autor takiego komentarza nie wziął pod uwagę różnicy roli samochodu w codziennym transporcie w USA i Europie, oraz różnic w opodatkowaniu. Mustang V8
Carguy +188
ktoś miał pomysł ( ͡º ͜ʖ͡º) #nieruchomosci #mieszkanie #heheszki #deweloperka #kredythipoteczny #warszawa
1) Filtruje chmieliny i dopiero chłodzę
2) Chłodzę z chmielinami, po chłodzeniu filtruję, przelewam do fermentatora bez chmielin i dodaję drożdże
3) Chłodzę z chmielinami, przelewam do fermentatora z chmielinami i daję drożdże
Czy może zupełnie inaczej?
Spotkalem sie z roznymi opiniami dlatego pytam ;-)
#piwowarstwo
nie mieszaj, samo się zrobi
Ciekawa koncepcja z nienatlenowaniem brzeczki przed zadaniem drożdży
"1) Filtruje chmieliny i dopiero chłodzę
2) Chłodzę z chmielinami, po chłodzeniu filtruję, przelewam do fermentatora bez chmielin i dodaję drożdże
3) Chłodzę z chmielinami, przelewam do fermentatora z chmielinami i daję
ja pisałem o koncepcji Johna Palmera, nie widziałem u niego instrukcji napowietrzania brzeczki
wkładanie pończochy na "początek" węża? Ciekawa koncepcja, ale naprawdę nie trzeba być tytanem myślenia żeby domyśleć się, że nie ma to sensu...
Ja mam złe wspomnienia, po paru litrach zazwyczaj przepływ się zmniejszał, a po kilku kolejnych - praktycznie zanikał. Zraziłem się do tej metody i nie polecam, aczkolwiek jak masz inne doświadczenia to pisz do OP o swoich praktykach i rozwiązaniach.
@TheFuckingRoses: nie wypowiem się na temat BIAB, bo nie mam doświadczeń z ta
w worku zostaje dużo słodkiego młóta, jeśli nie przejmujesz się wydajnością i nie zamierzasz robić zbyt mocnych piw - można stosować.
a ja wiem? Da sie przeliczyć - w mokrej masie masz tyle cukrów co reszta brzeczki, natomiast przy dobrym wysładzaniu ilość cukrów w masie spada do 1-2%. Na oko widać, że 15-20% możesz liczyć.