Wpis z mikrobloga

Zauważyłem dziwną przypadłość internetu od #orange - nie da się oglądać live stream na #twitch na pewnych kanałach. Sam spróbowałem streamować i okazało się, że znajomi na neostradzie nie mogli oglądać poprzez ciągle przycinanie i buforowanie (ten problem występuje już od dawna, ale do dzisiaj nie mogłem znaleźć przyczyny) - dopiero zmiana prędkości bitrate na małą pomaga. Co ważne - podłączyłem się do znajomego za granicą przez RDP i tam mogłem oglądać swój stream bez żadnego lagu na wysokim bitrate. Stream z hitbox jest również idealny. Pozostało wysunąć wniosek, że problem tkwi w usłudze neostrady lub w serwisie twitch.

Znalazłem na forum neostrady informację o tym, że każdy z klientów ma domyślnie włączoną usługę ochrony, która ogranicza prędkość na pewnych portach - tutaj link: http://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4002357192,title,Bezpieczny-Dostep-,article.html - w zakładce jest test "jak włączyć" - co sugeruje, że ochrona jest domyślnie wyłączona - ale w artykule jest instrukcja - jak wyłączyć.

Czy ten sposób pozwoli rozwiązać problem z buforowaniem, czy problem dotyczy ograniczeń, które wymusza sam twitch dla użytkowników neostrady?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach