Wpis z mikrobloga

@feniks_pn: Akurat gainer to dziadostwo. Najczęściej cukry proste łączone z białkiem niskich lotów wpc + soja.
Polecam jedynie białko WPC zmiksowane z zagotowanymi płatkami owsianymi i masz gainer najwyższej jakości
  • Odpowiedz
@LubieDlugoSpac: kolego, generalnie działa to tak, że organizm potrzebuje ileś tam białka - przyjmijmy te magiczne, ustawowe 1,5g białka na 1 kg masy ciała, czyli jeśli ważysz 80kg, to potrzebujesz zjeść dziennie 120g białka. I jeśli liczysz makroskładniki z posiłków, które zjadasz i na koniec dnia Ci brakuje, to możesz sobie w łatwy sposób uzupełnić białko z odżywki. Ale jeśli tego dnia zjadłeś na śniadanie jajecznicę, na obiad ryż z
  • Odpowiedz
@Cutler777: cukry proste po treningu to bardzo dobra opcja. białko wpc to też bardzo dobra opcja. Nie każdy ma czas i ochotę na gotowanie i miksowanie płatków owsianych. Po to zalewa się gainera, żeby mieć wszystko instant i w parę minut.
  • Odpowiedz
@pkrr: bo ? w bananie masz fruktoze która omija kilka etapów cyklu krebsa, btw to i tak nie robi różnicy. Ale czy to cukier z cukiernicy czy ryż brązowy wszystko jest rozbijane do glukozy. Podstawy u Was kuleją :)
  • Odpowiedz
@feniks_pn: weź takich debilizmów nie gadaj, ryż brązowy to cukry złożone które trawią się dłuższy czas dając energię a cukry proste trawią się bardzo szybko po czym energia z nich magazynuje się w postaci tłuszczu
  • Odpowiedz
@Cutler777: węglowodany proste jak i złożone trawią się tak samo długo (około 3 godzin). Różnica polega na wyrzucie insuliny -> cukry proste powodują większy wyrzut insuliny a więc i szybciej docierają do mięśni. To czy glukoza trafi do mięśni czy zostanie przekształcona w wątrobie na tłuszcz zależy od podaży kalorycznej i zapotrzebowania. Domyślam się, że rozbijam Twój światopogląd, ale tak jest. Wiesz że coś dzwoni ale nie wiesz w którym
  • Odpowiedz
@feniks_pn: ,,żelki, czekolada, ogólnie słodycze to dobra opcja po treningu (jak i przed)" tymi słowami sam się zniszczyłeś niestety, nie mam nic więcej do dodania
niech cie nawracają na portalach sportowych
  • Odpowiedz
powodują większy wyrzut insuliny a więc i szybciej docierają do mięśni.


@feniks_pn: a to też nie do końca, bo ilość insuliny jest taka sama przy równej gramaturze przyjętej z pożywieniem. różnica jest we wzroście poziomu glukozy we krwi

postaram się później znaleźć źródło
  • Odpowiedz
@berti: twierdzisz, że 50 g cukru wyrzuci insulinę tak samo jak powiedzmy 70 g białego ryżu (zakładamy że w takim przypadku byłoby po równo węgli) ? To by było ciekawe.

Z drugiej strony poziom glukozy we krwi jest przecież spowinowacony z wyrzutem insuliny. Większy wzrost poziomu glukozy -> większy wyrzut insuliny żeby tą glukozę odprowadzić. To dlatego insulinoopornosć jest taka zabójcza i cukrzycy wstrzykują sobie insulinę przed jedzeniem węgli, żeby
  • Odpowiedz
@feniks_pn: no z tego co tam czytałem to właśnie nie do końca

50g węgli złożonych da taki sam wyrzut insuliny jak 50g węgli prostych, ale te drugie bardziej podniosą glukozę we krwi.

Poziom insuliny i poziom glukozy to niezależne parametry, których wartość jest jedynie odpowiedzią na informację ile czego dostało się do układu pokarmowego.
Glukoza, która wrasta to przecież nie te same cząstki, które właśnie zjadłeś w ryżu. Trawienie dzieje
  • Odpowiedz
@berti: Pewnie to wyrzut z wątroby w pierwszym momencie, ale dla roztworu wody z cukrem 70% wydaje mi się, ze po 5-10 minutach już byś miał jakiś tam promil tego we krwi :)

Z wiki : "Insulina produkowana jest przez komórki beta (β) wysp trzustki. Najważniejszym bodźcem do produkcji insuliny jest poposiłkowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Dzięki zwiększeniu wytwarzania insuliny i jej wpływowi na komórki efektorowe (miocyty, adipocyty, hepatocyty)
  • Odpowiedz