Wpis z mikrobloga

Mirki z #automatyka Chciałbym iść na studia z związane z automatyką. Ogarniam już C++, zaczynam projekt oparty na arduino+ raspberry służący do sterowania inteligentnym domem. Powiedzcie mi, w jaki kierunek automatyki jest teraz najlepiej iść żeby nie wyjść na tym źle ?
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mateusz5918: akurat ja skończyłem pcz tylko zaocznie. jak ogarniasz to i tam się nauczysz i dasz sobie pozniej radę. ale lepiej wybrać jakaś bardziej prestiżowa uczelnie. np AGH czy politechnika Śląska. mam znajomych po tych uczelniach i sobie chwala.
  • Odpowiedz
@mateusz5918: Na politechnice Gdańskiej na wydziale Elektrotechnika i Automatyka masz praktycznie samą matematykę. Jestem na 3 roku i ciągle nas uczą rzeczy które i tak nigdy się nie przydadzą. Mało jest praktycznej wiedzy, jest co prawda trochę programowania (głównie C), jest trochę plcków, a tak to matlab, matlab i matlab.
  • Odpowiedz
@mateusz5918: Heh, automatyka i C++ xD Arduino i automatyka xD Dobrze zaczynasz i kombinujesz, jeśli chcesz być programistą systemów wbudowanych.
Automatyka to sterowanie procesami, w klasycznym rozumieniu technologicznymi i przemysłowymi. Do tego wszelakie autopiloty, esp, inteligentne domy, koleje, rakiety i takie tam różne.
Automatyk zajmuje się sterowaniem, począwszy od wymyślenia algorytmu, projekt układu po implementację, uruchomienie i regulację. W Polsce robi się stosunkowo niewiele "wyścigowej"(patrz Falcon 9) automatyki więc nie
  • Odpowiedz
@mateusz5918: Jak najbardziej, poznasz programowanie(to się zawsze przydaje, zmienić język potem to mniejszy problem), poznasz elektronikę, typy i działanie układów wejścia i wyjścia, pewnie czymś posterujesz(chociażby przekaźnikiem co Ci światło załączy), pomierzysz jakąś temperaturę i takie tam. Jak Ci się automatyka nie spodoba będziesz miał sporą wiedzą przydatną również jako programista.
Natomiast nie myśl sobie że ktokolwiek poważny Ci pozwoli używać Arduino w poważnym przemyśle, jakkolwiek są rzeczy sterowane Atmegami
  • Odpowiedz