Wpis z mikrobloga

Całe zamieszanie z wojenką PiS vs prawo kraju świetnie masakruje kucowski a w zasadzie korwinowski pomysł monarchii. Nie minął miesiąc rządów PiS a już widzimy co się dzieje gdy jeden człowiek z kompleksem rządzenia ma za dużą władzę (oficjalną lub nie). Zasady i przepisy nie mają znaczenia, co będzie chciał to zrobi.

Wystarczy prezydent-marionetka, koleżanka premier i niekonstytucyjna większość w parlamencie. A co dopiero by się działo gdyby taki król miał władzę absolutną, jego słowo stawałoby się prawem i było niekwestionowalne.

Oj kukle by baardzo swędziały.

#bekazprawakow
#bekazkorwina
#korwin
#pis
#neuropa
#polityka
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lerner: Ale stek bzdur. To co widzimy to efekt demokracji, a nie jakaś pełzająca monarchia czy nawet dyktatura. Jak mieliśmy królów absolutnych to w Polsce dobrze się działo. Ani w teorii, ani w praktyce twoje słowa nie mają uzasadnienia.
  • Odpowiedz
@lerner:

(monarcha) co będzie chciał to zrobi

No na tym z grubsza opiera się monarchia absolutna. Ameryki nie odkryłeś xD

...niekonstytucyjna większość w parlamencie

Co? :/
  • Odpowiedz
@lerner: Nie minal miesiac i juz widzimy jak zachowuja sie tzw. 'Elity' wladzy, jak bardzo powiazane sa z mediami glownego scieku, jak bardzo boja sie, ze w koncu odpowiedza za zawlaszczenie kraju, ogromna korupcje, przewaly na miliardy zlotych, kumoterstwo, afery. Widzimy jak 'obiektywne' media slowem sie nie zajaknely gdy to PO lamala konstytucje, a w tej chwili robia istny 'saigon' gdy probuje robic to PiS. Korwin ma racje. Nie da
  • Odpowiedz
Hitlerowi wystarczyła demokracja.

@kaucz: oczywiście, pragnę jedynie wskazać na fakt ze sam ustrój monarchiczny nie jest warunkiem wystarczającym do szczęścia i dobrobytu.

Z Hitlerem jest nieco ironicznie bo podobnie jak Jarosława, wybrali go demokratycznie i kibicowali kiedy lamał prawo. Oczywiście w żadnym wypadku nie porównuję JK do Hitlera, gwoli
  • Odpowiedz
@lerner: Korwin nie miałby władzy absolutnej, musiałby stosować się do jak on to nazywa "zbioru zasad Cywilizacji Europejskiej". Czyli po prostu chce, żeby w Polsce zostało przywrócone doskonalone przez wieki prawo i zasady najlepiej służące wolności jednostki i rozwoju państwa. Każdy musiałby się ich bezwględnie trzymać, włącznie z monarchą/prezydentem.
  • Odpowiedz
@Primusek: Wiem dobrze co to jest. Pomijam fakt że jest to większość tych którym chciało się dupe do urny ruszyć. Ale czy gdziekolwiek jest zapisane prawo większości do łamania prawa?
  • Odpowiedz
@lerner: Od ponad 7 lat jestem platnym trollem. Niech Ci bedzie! Ale wiesz co? Ja tam co do Ciebie nie mam zadnych tego typu podejrzen. Dla mnie jestes po prostu malo rozgarniety.
  • Odpowiedz