Wpis z mikrobloga

@DennisRozrabiaka: jest wszystko na tyle jasno opisane, że można to wycenić prezycyjnie, to nie projekt, który ma wiele niewiadomych, a moduł w którym wszystko zostało opisane włącznie z hookami jakich używać ;)
  • Odpowiedz
@goodghost: widocznie w apce na androida nie da się tak po prostu napisać wiadomości. Odezwę się do Ciebie później.
Ale warto by było, żebyś dał jakiś budżet czy widełki i termin.
  • Odpowiedz
@panDocent: to nie jest jakieś pilne, ale też niech nie trwa znowu 2 miesiące. Co do widełek to tak jak napisałem wyżej - wszytko jest wyjaśnione na tyle precyzyjnie, włącznie z hookami jakie mają być użyte, że można bez problemu określić kwotę za taką pracę. Gdybym nic nie wiedział na temat drupala i napisał "potrzebuję moduł do drupala z rozkładem fitness" to wtedy można by pytac i o szczegóły i
  • Odpowiedz
@FarmazonowyMsciciel: a jak chcesz to inaczej rozwiązać? utworzyć wszystko w ramach administracji i oddać klientowi? a jak będę miał kiedyś potrzebę skorzystać z tego drugi raz to wtedy mam to eksportować, szukać części kodu w template.php i plików tpl? jak piszesz moduły w sposób wyżej opisany to one mogą być używane wielokrotnie, ponadto masz np. szablon node--instructor.tpl.php w ramach modułu i defaultowo korzysta z niego przy renderowaniu node-a, a nie
  • Odpowiedz
@FarmazonowyMsciciel: no a w jaki sposób działaja profile? własnie w ten sposób, czyli dodajesz sobie moduły/skórki, które mają być włączone, ewentualnie można dodać trochę kodu w pliku .profile, ale zasadniczo takie rozszerzenia o jakich napisałem powinny być w oddzielnych modułach.
  • Odpowiedz
@goodghost:

1. Czemu wymagasz by kategoria była nodem skoro masz dedykowany system taksonomii?
2. Czemu chcesz mieć tpl-ki w module skoro nie wspominasz o tym co takiego, co by odróżniało je od node.tpl.php, ma się w nich kryć. A ostateczne stylowanie powinno pochodzić tak czy siak z theme.
3. Nie rozważyłeś użycia Viewsów zamiast pisać własny hook_menu i page callback?
4. Po co rozbijać tabelę na dni tygodnia skoro nigdzie nie określasz
  • Odpowiedz
@zaporylie:
1. bo będzie to jednopoziomowy podział (maksymalnie 3 pozycje), więc uważam, że taksonomia nie jest tu w ogóle niepotrzebna, poza tym w ramach taksonomii jest możliwość ustalania kolejności, która jest dla administratora zupełnie zbędna w tym przypadku.

2. skoro wspominam o tpl-kach to świadczy o tym, że będzie to inaczej wyglądać niż defautlowy node lub ten skonfigurowany w UI

3. można użyć views-ów, osobiście wolę table theme z modułu, łatwiej będzie
  • Odpowiedz
@goodghost: Chodzi mi tylko o to, że z jednej strony wydaje się, że masz wszystko poukładane, wizję jak ów moduł powinien wyglądać, schodzisz wręcz do szczegółów jak chcesz by Ci to ktoś zaimplementował i odsyłasz tych którzy pytają Cię o widełki do specyfikacji przez Ciebie nakreślonej. Z drugiej jednak strony specyfikacja nie jest kompletna - mówisz że mają być tpl dla każdego node-type, a jednocześnie nie mówisz co ma w
  • Odpowiedz
@zaporylie: Oczywiście przedstawiona tu specyfikacja nie wyczerpuje każdego szczegółu, ale mimo wszystko dość precyzyjnie przedstawia wizję tego czego potrzebuję. To że nie określiłem każdego content typu z osobna jak ma wyglądać skórka to nie jest już aż tak istotne, bo raczej będzie to cos standardowego, zatem nie wpłynie na cenę znacząco. I tak większość osób poda jakiś zakres +-15%, a najistotniejsze rzeczy wymieniłem. Gdyby miały to być jakieś większe sprawy
  • Odpowiedz
@goodghost: Również i ten medal ma dwie strony - z jednej strony wytyczne są bardzo szczegółowe, z drugiej poniekąd wnikasz w to jakie standardy ludzie mają wyrobione, które to - nie wnikając czy lepsze czy gorsze - są po prostu inne niż Twoje, np. ja dla czegoś co jest kategorią z pewnością użyłbym taksonomii - po to ona jest. Nie ważne że na liście są tylko trzy pozycje i w
  • Odpowiedz
@zaporylie: rozumiem Twoje podejście i wydaje mi się, że jest równie słuszne jak moje, choć inne. Zakładając, że mam już część modułow napisanych w taki, a nie inny sposób i zostały napisane celowo w ten sposób to nie chciałbym zmieniać go tylko dlatego, że ktoś pisze inaczej. Pisząc od początku do końca jak chciałbym rozwiązać pewien problem oznacza tylko tyle, że chcę utrzymać pewien standard, który już istnieje. To nie
  • Odpowiedz