Wpis z mikrobloga

Osoby, które zapisały się na prowadzony przeze mnie wykład online - Git dla bardziej niż początkujących (tutaj pisałem o szczegółach), pragnę poinformować, że wykład odbędzie się dzisiaj o godzinie 21:00.

Uwaga:

Jak wczoraj zauważył @rbielawski, tytuł wykładu okazał się...trochę dwuznaczny. Doprecyzowanie: wykład powstawał z myślą o osobach, które znają już podstawy gita. Czyli są bardziej doświadczone niż osoby całkiem początkujące.

Na samego gita zgłosiło się 45 osób, więc naprawdę sporo. Jak słusznie zauważył tym razem @macrusher, taka ilość przewyższa limit nałożony na google hangout.

W takim przypadku planuję do streamowania użyć strony:

https://www.livecoding.tv/noisy/

Z powodzeniem powinna sobie poradzić nawet z większym ruchem, niemniej jednak nie umożliwia ona zadawania pytań audio (jest tylko czat). Z drugiej strony, w tym przypadku to może lepiej, bowiem ciężko byłoby skoordynować rozmowę audio w tak dużej grupie. Wszyscy wchodzili by sobie w zdanie.

Pytania będzie można zadawać na bieżąco na czacie. W czasie wykładu zbierać i moderować je będzie moja ukochana żona - @zona_noisyego :) O ile nie będą wymagały zbyt długiego wyjaśnienia, to odpowiem na nie w trakcie wykładu, doprecyzowując temat, jednak pierwsza część to głównie prezentacja - około 40 minut

Po ok 40 minutach wykładu powinniśmy przejść do części Q&A - pytań i odpowiedzi, w trakcie której odpowiadać będę na pytania zadawne wcześniej na czacie. Nie będę miał możliwości dopytania się jeżeli pytanie będzie sformułowane nie jasno, więc będę wdzięcznę za ich staranne zredagowanie :)

Na pytania, na które nie zdąże odpowiedzieć w drugiej części, odpowiem offline publikując odpowiedzi na mirko w nieco późniejszym czasie :)

#git #naukaprogramowania
  • 17
  • Odpowiedz
@noisy: Dzisiaj niestety nie mogę ( ͡° ʖ̯ ͡°), jest możliwość abyś nagrywał wykład, a później wstawił na jakiś serwer? Ewentualnie czy zezwalasz na nagrywanie? Wtedy może sam coś wykombinuje.
  • Odpowiedz
@Keepor: automatycznie się wstawi. Będzie dostępne później na livecoding. Niemniej jednak zachęcam do tego by przyjść... bo jak powiesz, że później obejrzysz... to i tak nie obejrzysz :P
  • Odpowiedz
@noisy: Problem polega na tym, że dziś nie mam możliwości oglądania, ani też czasu na przygotowanie się do tego (obecnie brak styczności z gitem), ale obejrzę na pewno! Ostatnio sporo nadrabiam ;)
  • Odpowiedz
@noisy: mógłbyś przybliżyć tematykę wykładu? myślałem, że będzie to jakiś wstęp. przydałby się link na to co sobie przypomnieć przed wykładem aby bez problemu Cie zrozumieć.
Idę na planszówki ale na 21 raczej zdążę. Tylko muszę z Git GUI na polecenia szybko przeskoczyć bo do szkoły więcej mi nie było trzeba.
  • Odpowiedz
Tylko muszę z Git GUI na polecenia szybko przeskoczyć bo do szkoły więcej mi nie było trzeba.

czarno to widzę, jeżeli twoją jedyną motywacją jest szkoła w dotatku więcej się nauczyć nie chcesz/nie musisz... "bo więcej nie trzeba".

- Omówienie dobrych praktyk, które pomagają lepiej Ci uczyć się gita
- Omówienie kilku typowych rzeczy, które w gicie często się robi, a jednak robi się je nie intuicyjnie
  • Odpowiedz
@noisy: pamiętam, że zirytowało mnie tlumaczenie 5 razy z rzędu analogii to commit --amend.
Ale ogólnie bardzo fajnie poprowadzone, jeszcze więcej przykładów z konsoli by się przydało. Wołaj na drugiego parta.
  • Odpowiedz