Wpis z mikrobloga

Mireczki wczoraj odebrałem takiego o potwora: Lexus RC-F. Pod maską prawilne tylko V8, pięć litrów, wolnossące, generujące 477 KM. Jest czym depnąć, do setki podobno 4.5 sekundy, w wolnej chwili sprawdzimy czy to prawda, choć w taką pogodę do bardziej czuje takie wysokie 4. Koszt takiej zabawki to koło 400 000 zł :) Mniejsza o cyferki, jazda to prawdziwa przyjemność, bestia mruczy nam cały czas, a po przekroczeniu 3500 obrotów otwierają się klapki i wtedy już drze się już jak opętany. Coś pięknego. Spalanie póki co mam 15 l z 200 km które zrobiłem do tej pory. W tej wartości jest trasa 110 km, na której miałem 9.9 litra, wiec w mieście można spokojnie założyć że będzie to 20 litrów. Są jakieś tam tryby ECO, ale w takim aucie to aż żal to naciskać. Ma genialne fotele, z których nie chce się wychodzić i prowadzi się naprawdę dobrze. Oczywiście czuć masę, ale przy tej masie to nie ma znaczenia o ile się nie jedzie na tor. Skrzynia biegów robi mega robote, szybka i w trybie Sport+ robi mega międzygazy, aż ciarki przechodzą. Niedługo napiszę coś więcej a teraz idę grzmieć po mieście!

#autowizja <- mój tag o testowaniu samochodów
#lexus #carboners #motoryzacja #samochody
źródło: comment_ErgGCWawe2byIyc96sAHRoloiYYcmJme.jpg
  • 28
@pussyrider: Super się prezentuje. Choć preferowałbym tą maskę trochę przerobić ( ściąć rogi i walnąć na pomarańczowe zgadzające się z przednim zderzakiem) - lepszy efekt wizualny.

Bezpiecznych podróży i udanych jazd :)
@Jason_L_McCabe: w porównaniu do Mustanga? Zdecydowanie lepsza skrzynia - szybka jak błyskawica. Zawieszenie też minimalnie lepiej zestrojone, lepiej czuć. Mimo to auto wydaje się cięższe na szybkich zakrętach, elektronika i mechanika niby robi cuda i auto się klei, ale trudno wyczuć moment graniczny. Podobnie jak Mustanga łatwo wyprowadzić z poślizgu, V8 pięknie rozwija moc. Oba auta mają podobnie dość słaby dół i potężną górę gdzie idą jak wściekłe. Mustang 100-200 robi
Do setki RC-F jeszcze nie mierzyłem, bo ślisko strasznie, może dziś jak przeschnie i będzie dużo słońca to auto się bedzie kleiło

@pussyrider: robiłem dziś rano pomiary 0-50 w Mustangu i wychodziło po 4 sekundy :) Ślisko było jak skurczysyn :)
@Jason_L_McCabe: a i jeszcze dźwięk. RC-F jest nieco głośniejszy i donośniejszy i dzięki skrzyni robi piękne międzygazy przy dohamowaniu. Mustang z drugiej strony ma bardziej aksamitny dźwięk i do tego ten świst w górnych obrotach. Tutaj remis!
@pussyrider: jeździłem sporo RC F'em z tym, że czarnym kotem w full wersji za 490k. Spalanie jest całkiem niezłe, w mieście da się zejść spokojnie do 16 litrów, przynajmniej w Katowicach. Dźwięk faktycznie bardzo miły, sporo miejsca, dwie dorosłe panie bez problemów mieszczą się z tyłu a i bagażnik nie jest mały. Ogólnie fura w moich oczach bardzo na plus, faktycznie pakiet karbonowy w innym kolorze niż czarny imo nie wyglada