Wpis z mikrobloga

Mirki i #januszebiznesu z #allegro, jeżeli już coś sprowadzicie i chcecie to upłynnić, czesto nielegalnie, to nie musicie zaniżac cen o polowe. Wierzcie mi, że jak coś kosztuje 80zl dopóki Was nie było, to nie musicie tego wystawiać za 50zl, spokojnie sprzedacie wystawiając za tę samą cene co inni sprzedawcy. Raz że zarobicie więcej bo wszystkim na tym zależy a dwa nie narazicie się na donosy wkurzonej konkurencji. Przemyślcie to bo widzę, że zaczyna się na Allegro januszowanie śmieciami z #jd i zanizanie cen co jest niepotrzebne, szczególnie że idą świeta i będzie można ceny podniesc. Więc apeluje do nowych sprzedawcow, trzymajcie poziom.
  • 118
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ilana: moge zrozumieć, że się na czymś nie znasz ale skasuj ten wpis, mocno się zbłaźniłeś bo kompletnie nie wiesz co w tych artykułach jest napisane. Człowieku studiowałem prawo 8 lat a teraz mam własną kancelarię, nie ucz mnie co to podatek, litosci. I dalej powtarzam MIRKI CO POZAMAWIAŁY ITEMY Z CHIN NIE MOGĄ ICH LEGALNIE SPRZEDAĆ, NIE TYLKO DLATEGO ŻE TO TOWAR NOWY ALE JEST JESZCZE SZEREG INNYCH UREGULOWAŃ.
  • Odpowiedz
znowu pokazales ze nic nie wiesz, wyprzedaze? raz w roku mozna sobie posprzedawac? skad ty wziales te farmazony :D:D nawet jakbys chcial sprzedac guzik od koszuli to masz obowiazek zalozyc DG

@TheArt:

Slaby troling. Moze zacznij od postudiowania prawa, ktore ponoc tak doskonale znasz?
  • Odpowiedz
@sylwek2k: co niby jest trollingiem, poczytaj w ogóle co to trolling. Wszystko co napisałem potwierdzam i jest to fakt, nie muszę go w żaden sposób udowadniac bo nawet kolega wyżej wkleił cytat z ustawy, który to potwierdza (choć wg niego wręcz odwrotnie i dlatego ja studiowałem prawo aby wiedzieć jak ustawy czytac).

Trolling za to ty uprawiasz piszac jakies dyrdymaly ze raz w roku mozna sobie bez dg posprzedawac, skads
  • Odpowiedz
co niby jest trollingiem, poczytaj w ogóle co to trolling

@TheArt:

No poczytalem sobie. Wystarczy. Tak, to co uprawiasz, to wlasnie trolling. Spelnilesz wszelkie
  • Odpowiedz
P---------a do US ze nie placi podatku? To wyjdzie na jaw dopiero za pol roku. A i niekoniecznie bedzie musial cokolwiek placic. Do zusu? Nie ma obowiazku zakladac DG przy jednorazowej wyprzedazy. Do UOKiK? Za co? Ze towar nie ma certyfikatow? Przeciez inni sprzedawcy maja ten sam towar. Wiec albo sami sprzedaja towar niecertyfikowany, albo jednak towar ma odpowiednie parametry.

@sylwek2k: zacytuje żeby zostało dla potomnych.

Za podatek moga Cie dopasc
  • Odpowiedz
Mozesz sprzedac swoje uzywane rzeczy ale od tej sprzedazy TEZ NALEZY SIE PODATEK.

@TheArt:

Przeczytaj ze zrozumieniem, to co pisalem. Bo nigdzie nie pisalem, ze podatkow sie nie placi.
  • Odpowiedz
@sylwek2k: skoro już cytujesz ustawe to poczytaj ją w calosci, jezeli sprowadzisz 500 kupopoduszek (albo nawet 50) po 50gr i sprzedawac je bedziesz za 5zl to jest to DZIALALNOSC GOSPODARCZA gdyz jest ukierunkowana na zysk. Ale to akurat czesty blad tzw. swiezakow ktorzy potem nam sie tlumacza ze chcieli sprawdzic czy towar bedzie sie sprzedawal. W naszym kraju nie ma zadnego sprawdzania ani jednorazowych sprzedazy, chcesz sprzedac cos dla zaroku
  • Odpowiedz
@sylwek2k: sluchaj udzielam Ci porad prawnych, pisze jak jest, pokazuje ze sie pomyliles a Ty co chamsko EOT, bys chociaz sie przyznal ze sie myliles i przyjal to jak facet. Zreszta mam to gdzies.
  • Odpowiedz
MIRKI CO POZAMAWIAŁY ITEMY Z CHIN NIE MOGĄ ICH LEGALNIE SPRZEDAĆ, NIE TYLKO DLATEGO ŻE TO TOWAR NOWY ALE JEST JESZCZE SZEREG INNYCH UREGULOWAŃ.

@TheArt: Skoro jesteś prawnikiem, to powinieneś wiedzieć, że jak ktoś się odnosić do cytatu, to tego cytatu trzeba się trzymać. Czy ja gdzieś zacytowałam Twoje zdanie na temat sprzedaż przez kogokolwiek towarów kupionych na jd? Nie! Zacytowałam farmazon, w którym twierdzić, że jak chcesz sprzedać cokolwiek
  • Odpowiedz
@Ilana: Tak rzeczy używane ponad 6 miesięcy można sprzedać bez DG, jednakże:
a) cena sprzedaży nie może być wyższa niż cena zakupu
b) proceder nie może być w dużej skali, jak ktoś tu palnął że raz w roku może sobie wystawić cały garaż
c) dotyczy osób fizycznych
Zatem jak widzisz nie można sobie sprzedawać bez DG a podatek trzeba (należy) zapłacić zawsze.
  • Odpowiedz
@TheArt: Tak jak pisałam wcześniej: ja się przyczepiłam jednej Twojej nieprawidłowej opinii. Wiem kiedy i co należy sprzedawać na DG, a kiedy nie. To też moja praca, i nie, nie jestem prawnikiem. Znowu piszesz nieprecyzyjnie: nie można sprzedawać w sposób ciągły i zorganizowany, w celu osiągnięcia zysku, bez prowadzenia DG.
A z podatku jest się zwolnionym sprzedając przeczy używane zgodnie z definicją z updof cytowaną powyżej. Co więcej jeśli sprzedawana
  • Odpowiedz