Wpis z mikrobloga

Mirki i #januszebiznesu z #allegro, jeżeli już coś sprowadzicie i chcecie to upłynnić, czesto nielegalnie, to nie musicie zaniżac cen o polowe. Wierzcie mi, że jak coś kosztuje 80zl dopóki Was nie było, to nie musicie tego wystawiać za 50zl, spokojnie sprzedacie wystawiając za tę samą cene co inni sprzedawcy. Raz że zarobicie więcej bo wszystkim na tym zależy a dwa nie narazicie się na donosy wkurzonej konkurencji. Przemyślcie to bo widzę, że zaczyna się na Allegro januszowanie śmieciami z #jd i zanizanie cen co jest niepotrzebne, szczególnie że idą świeta i będzie można ceny podniesc. Więc apeluje do nowych sprzedawcow, trzymajcie poziom.
  • 118
mnie nikt nie podjepie bo ja nic nie sprzedaje, mam od tego osoby trzecie z firmami.

@TheArt:

Chcesz napisac, ze kupujesz towar w chinach i przekazujesz jako darowizne jakiejs firmie? I kto w to uwierzy?
@MamCieNaHita: nikt przecież nie mówi o odgornym ustalaniu cen ale zastanów się dlaczego we wszystkich sklepach sieciowych różnych marek albo hipermarketach ceny są niemal identyczne, zwykły Kowalski tego nie dostrzeże ale to wszystko jest ustawiane, nie odgornie ale wlasnie przez tzw wolny rynek
@TheArt: Stosując Twój tok rozumowania, gdybym opracował proces produkcji najnowocześniejszego smartfona na rynku, który kosztowałby mnie powiedzmy 50zł to nie mógłbym go sprzedawać po 300zł, czym prawdopodobnie zdominowałbym rynek i miał satysfakcjonujące zyski, bo ktoś sobie ustalił niepisaną wartość takich smartfonów na 2000zł i dlatego powinienem je po takiej cenie wystawiać?
@TheArt: Nie i dlatego te firmy zarabiają na tym bardzo dobre pieniądze. Zastanawiam się tylko, czy według Ciebie, gdybym wszedł na ten rynek taki ja i zaczął sprzedawać po 300zł, byłoby to niezgodne z czymkolwiek i należałoby na mnie donieść.
@Tavir: skoro wiesz że koszt produkcji jest dużo niższy niż cena rynkowa to jak myślisz, dlaczego jedna z tych firm nie wypuści towaru w niższej cenie od innych i nie zgarnie klientów.
skoro wiesz że koszt produkcji jest dużo niższy niż cena rynkowa to jak myślisz, dlaczego jedna z tych firm nie wypuści towaru w niższej cenie od innych i nie zgarnie klientów.

@TheArt:

Przeciez tak jest. Mozesz kupic smartfona za mniej niz 200 zeta i mozesz kupic smartfona za 4 kilo pln. Jedni i drudzy sa na rynku, nikt im nie pisze: sprzedawaj telefony drozej. Apple uderza do klienta z segmentu premium,
@sylwek2k: opowiadasz #!$%@?, ceny nowych urządzeń każdej z marek jest na zbliżonym poziomie, natomiast poprzedniej generacji spuszczaja na inny zblizony poziom, to jest wszystko ustawione. Dlatego nie pojawi sie nikt kto bedzie przebijal ceny bo to niemozliwe w praktyce.
@TheArt: Ja to wiem i Ty to wiesz, że z punktu widzenia firm, tym bardziej już dojrzałych, które wiedzą, że lepiej jest ustalić wyższe marże i podzielić rynek, a potem wyciągnąć z klienta ile się da, takie zagranie nie opłaci się.
Ale patrząc z perspektywy klienta, dlaczego nie miałbym tego kupić taniej, skoro marże są według mnie ostro zawyżane?

@sylwek2k: Odnosiłem się w przykładzie najnowocześniejszego technicznie. Low i medium to
@Tavir: dlatego też sprzęt produkcji chińskiej (nie produkowany w chinach ale marka chińska) jest uznawany za podróbkę albo plagiat bo jedynie chińczycy nie liczą się z konkurencja, ale to tez sie zmieni i jak beda chcieli wejsc na rynek europejski to beda musieli sie dostosowac.
@TheArt: Będą musieli lub nie. Teoretycznie patrząc, mogą sobie wypuścić na nasz rynek wszystko, co będzie spełniało normy, po jakiej cenie chcą i ostro namieszać w wielu branżach. Cena jest bardzo istotnym argumentem przy zakupach, a ją mogą ustalać na jakim poziomie chcą, tak jak Twoi konkurenci na allegro.