Wpis z mikrobloga

@edgar_k: no kij, sam zaznaczylem A. ale logicznie myśląc by ulatwic dojazd muszę podać jak najdokładniejsze koordynaty, więc gdy mialbym możliwość musiałby podać koordynaty GPS. Te pytania są głupie, w tym samym teście mialem pytanie o bieżnik(°°
ale logicznie myśląc by ulatwic dojazd muszę podać jak najdokładniejsze koordynaty, więc gdy mialbym możliwość musiałby podać koordynaty GPS. Te pytania są głupie

@ButtHurtAlert: ja jestem pierwszym który czepia się kretyńskich pytań i odpowiedzi "bardziej i mniej poprawnych" - ale przykro mi - tutaj sprawa jest jasna.
Wiecie, tak z drugiej strony, jesteście na jakimś odludziu, ostatnią wiochę z kilkoma domami mijaliście kilka[naście] kilometrów wcześniej, nawet nie wiecie jak się nazywała. Naprawdę MUSICIE w takiej sytuacji podać adres? Nie wiecie gdzie jesteście, nie macie jak sprawdzić, to nie musicie, możecie zamiast tego podać współrzędne GPS.
Odpowiedź powinna być "Podać LOKALIZACJĘ miejsca wypadku (np. adres, słupek kilometrowy i numer drogi, miejscowość, współrzędne GPS)".
Odpowiedź powinna być "Podać LOKALIZACJĘ miejsca wypadku (np. adres, słupek kilometrowy i numer drogi, miejscowość, współrzędne GPS)".

@contactlight: a wszyscy powinni życ w zdrowiu i szczęściu, i generalnie wypadków tez nie powinno być. Problem w tym, że do oznaczania "pozycji" od zawsze używało się słupków, nazw dróg.
Można by sie czepiac, czy istnieje coś takiego jak wspołrzedne GPS i jaki format, a może wymienić apki które można wspierac?
Poza tym zdaje
Wawel to taki sam adres jak ulice, place czy rynk

@Korba112: no nie wlasnie - z twojego "screena" wynika wrecz, ze to ulica "Zamek Wawel" w miescie "Krakow", w woj. "Małopolskim" etc.
@edgar_k: @Korba112: No to z Wawelem nie trafiłem. :) Niech będzie Zamek Królewski w Warszawie. Pytanie w teście jest źle sformułowane bo jest w nim słowo 'musisz'. Dzwonię na 112:
- pali się Zamek Królewski w Warszawie
- adres?
- nie znam!
- to nie przyjedziemy!

No sami musicie czuć absurdalność tej sytuacji. :)
No sami musicie czuć absurdalność tej sytuacji. :)

@maciek_gi: prawo a absurdy to wiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niech będzie Zamek Królewski w Warszawie

@maciek_gi: wiesz, można się czepiać znowu - ale ja np. nie miałbym pojęcia jak tam dojechać, wiec nic mi to nie powie.
Generalnie moim zdaniem pytanie jest jasne - MUSISZ podac adres lub inny opis - sadze, ze Zamek Krolewski w Warszawie
@edgar_k:

lub inny opis

Właśnie o tym piszę. Opis po którym pracownik 112 będzie w stanie jednoznacznie zidentyfikować miejsce. np. Zamek Królewski, mimo że nie jest adresem. Obstawiam że mają dostęp do sieci i w pewnych przypadkach są w stanie ustalić adres o który chodzi na podstawie opisu.

Nie MUSISZ za to podawac wspolzędnych geograficznych.

Nikt tak nie uważa.
Opis po którym pracownik 112 będzie w stanie jednoznacznie zidentyfikować miejsce. np. Zamek Królewski, mimo że nie jest adresem. Obstawiam że mają dostęp do sieci i w pewnych przypadkach są w stanie ustalić adres o który chodzi na podstawie opisu.

@maciek_gi: tylko wiesz, nie kazdy będzie w stanie to zrobić. Ile było przypadków, że np. po 112 łączyło z jakąs miejscowościa oddaloną o 100 km od twojej etc. Albo wiesz, przy
Po to na słuchawce siedzi człowiek aby nie automat, aby umieć takie zgłoszenie zinterpretować. :)

@maciek_gi: a żeby miec konkrety taki człowiek musi moc wiedziec gdzie sie sprawa toczy. A by uniknac sytuacji jak podałem, wymaga sie adresu/kilmetrażu.
@edgar_k: Piszę n-ty raz: nie wymaga się. Kiedyś dzwoniłem po pogotowie mówiąc 'Warszawa, Dworzec Centralny, peron 1', przyjęli zgłoszenie, przyjechali i nie marudzili. Adres/km mógłby się oczywiście przydać, ale nie zawsze jest wymagany.