Wpis z mikrobloga

Mirki - po obraniu ziemniaków są na nich plamy szarego koloru sięgające w głąb bulwy na niewielką głębokość.

Czy to jest niebezpieczne, jeżeli chcę to zjeść?
Tylko bez odpowiedzi, ja jem i nic mi się nie dzieje, bo dowód anegdotyczny nie jest dowodem.

#pytanie #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tenkeidan: Nie potrafię tego naukowo wytłumaczyć itp ale wiem o czym piszesz. Takie ziemniaki jak by poleżały jeszcze parę tygodni w piwnicy, to zaczną pierwsze gnić. To takie pierwsze objawy zgnilizny, ale raczej nie groźne,odkąd pamiętam po prostu się to odcinało, i nikt nie chorował :-)
  • Odpowiedz
Wiem, że odpowiadam dopiero po 6 latach i że OPa już z nami nie ma, ale może się komuś przyda. To ciemna plamistość pouderzeniowa. To czarnoszare przebarwienia miąższu ziemniaków, które są wynikiem zmian wewnętrznych w tkance pod wpływem uszkodzeń, obić, czy odgnieceń. Wada powstaje, gdy struktura komórki zostanie naruszona wskutek urazu mechanicznego, ale także stresu fizjologicznego. Może on pojawić się jako efekt nagłych zmian temperatury przy wyciąganiu ziemniaków z przechowalni lub przy
  • Odpowiedz