Wpis z mikrobloga

• 153
Codziennie 5 Polek umiera na raka szyjki macicy. Żeby temu zapobiec wystarczy zrobić cytologie raz na 3 lata, badanie nic nie kosztuje, jest bezbolesne i trwa dosłownie 2 minuty. Mimo, że w mediach co chwile się słyszy o badaniu cytologicznym to wciąż kobiety nie chcą się badać.
#rozowepaski badajcie się, 2 minuty na fotelu mogą uratować Wam życie. #niebieskiepaski zachecajcie swoje dziewczyny i matki do regularnych badań, może nie są świadome tego jak to wygląda.
#zdrowie #oswiadczenie
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@ultraknur: no i właśnie o tym mówię. Od pojedynczej komórki nowotworowej do raka szyjki w stadium jeszcze łatwym do wyleczenia upływa 8 lat(!), gdzie kobiety zgłaszające się do lekarza bo coś jest nie tak są już w stadium zaawansowanym. Dla mnie jest to nie do pomyślenia jak przez tyle czasu można nie iść do ginekologa na jedno proste badanie, które w dodatku jest darmowe. Ręce opadają :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zly_dzien: raz w roku to już w ogóle marzenie. Ale jak poprzednie cytologie wyszły w porządku to wystarczy raz na trzy lata. Sama robię co roku, lepiej dmuchać na zimne :)
  • Odpowiedz
@Majka94: Często "świadomość" uzyskuje się po fakcie, ale tak to bywa, że wiele chorób traktujemy jakby nas nie dotykały. Ktoś umarł młodo, ktoś inny jest na chemii, ale do momentu gdy nie spotkamy się z tym bliżej, takie choroby jawią się nieco jako takie mało prawdopodobne. W sprawach nowotworów większy pogłos miały przypadki śmierci ludzi znanych niż akcje społeczne.
  • Odpowiedz
@Majka94: to okropne, że kobiety muszą być zachęcane do badań, które same powinny chcieć wykonywać. Najgorzej i tak jest z rakiem p----i, bo ginekolodzy praktycznie nigdy ich nie badają, a kobiety same, wiadomo też nie zawsze :/
  • Odpowiedz
@Majka94: Jedna z moich znajomych nigdy nie była u ginekologa. Bo po co. 25 lat na karku. Jedno z największych miast w Polsce.
Na szczęście mój różowy regularnie się bada
  • Odpowiedz
@Majka94: powód jest dość prosty i banalny.

Nikt nie ma ochoty, żeby jacyś obcy tam grzebali i się gapili.
Jak ktoś wymyśli formę badania pokroju usg, i miałoby to być nawet płatne - gwarantuje, że ludzie zaczną często chodzić i większość będzie wolała nawet zapłacić niż się źle czuć z darmową wersją.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Laserade: grzebali i gapili sie? Proszę Cię...to jest obrót szczoteczka na szyjce macicy,nic wiecej, zupelnie nieinwazyjne. A czegos co dzieje sie w nablonku nie zobaczysz na usg...
  • Odpowiedz
@Majka94:

Badanie cytologiczne jest refundowane przez NFZ dla kobiet między 25 a 59 rokiem życia, raz na 3 lata.

Nie dla każdego za darmo, no ale jednak warto robić ją co roku. Ja się tego trzymam, bo to moje zdrowie i później tylko do siebie mogę mieć pretensje, że to zaniedbałam. Tym bardziej, że we wrześniu w mojej rodzinie dzięki temu została wykryta dysplazja szyjki macicy, która może prowadzić do
  • Odpowiedz
@Majka94: A czy niebieskie paski regularnie poddają się badaniom prostaty? Dziewczyny, zachęcajcie swoich facetów, braci, ojców do badań, bo oni nadal nie chcą się badać.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@Majka94: ja również zachęcam. Sama niedawno się badałam i niestety wyszła nieprawidłowo, w poniedziałek idę dowiedzieć się czegoś więcej. Jako, że jestem młoda mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
  • Odpowiedz
@Majka94: ja tam nie do końca zawierzam temu badaniu - po pierwsze powinno być robione w odpowiednim momencie cyklu, po drugie nie można uprawiać seksu przed badaniem chyba 2-3 dni itd. - lekarze wcale o tym nie informują, a to może wpływać na wyniki badania.
Co do tej "darmowości" to też powątpiewam, żaden lekarz mi nigdy nie zaproponował - dopiero jak poszłam prywatnie, to mi lekarz zrobił. Koleżanka miała tak
  • Odpowiedz