Wpis z mikrobloga

Mirki-specjaliści, potrzebuję porady!

Kupiłam modem Huawei E3372-S2 (nie E3372s-153 - w sumie nie wiem jaka jest różnica...) i pytanko, czy ten model obsługuje 4G? Ogólnie E3372 obsługuje 4G, ja znalazłam fajną ofertę na ten konkretnie model bo jest biały! A dla #rozowypasek kolor jest ważny...

W instrukcji nic na ten temat nie ma (jest tylko, że jeśli się pali cyjanowe światełko ciągle, to znaczy że działa na szybkości 3G+/LTE), natomiast w oknie ustawień mogę ustawić na pasmo 4G i tak też mam ustawione.

Różnica między jednym a drugim pasmem jest taka, że przy 4 kreskach zasięgu 4G ping to 80ms, przy 3 kreskach - ponad 400ms i skacze jak powalone... i bardzo żadko złapie te 4 czy więcej kresek...
Nastomiast przy pełnym zasięgu 3G ping to +/- 400ms - czyli niegrywalne.

Druga sprawa to kwestia zasięgu... przez kilka dni z braku laku pracowałam na E3131, który nie obsługiwał LTE - tragedia, ale do przeglądarki wystarczyło - i na tym miałam ok 1-2 kreski, CZASEM bardzo rzadko 3 kreski. Na nowym modemie mam tak jak opisywałam wyżej... 3, czasem 4 (nie wiem od czego to wynika, przecież nie spaceruje z laptopem po mieszkaniu...).

Dodam, że mam 900m w linii prostej do nadajnika, nadajnik jest na dachu szpitala, który ten jest na wzgórzu. Internet od Play.

Co zrobić, aby utrzymać stabilnie te 80ms?

#internet #internetmobilny #lte #play
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElCidX: Nie da się teraz czyli kiedyś się dało? Nie jest to kwestia mojego modemu, że jest biały?
Czy sama potrafiłabym sobie z tym jakoś poradzić? Jeśli tak, to jak?

Może czasem mam przebłyski logicznego myślenia, ale ciągle jestem #rozowypasek i trzeba do mnie jak najprościej mówić ()
  • Odpowiedz