Wpis z mikrobloga

#przemyslenia #filozofia #ewolucja #unicestwienie #rozkminy #czarnewizje

Przyznam że jestem po paru piwach, i ciężko mi się myśli, pomimo, że mam troche w czubie, to naszła mnie refleksja i pewne przemyślenia podczas kontenplacji w mojej jaskini wraz z browcem.

Czy to nie jest tak że świat i system spawia do z dnia na dzień jesteśmy coraz bardziej bliscy samozagłady - unicestwienia silnych - prawych - zdrowo myślących ludzi, ktorymi kieruje dobro, ale jednocześnie z jakiegoś powodu bardzo słabych ludzi? Jestem "wierzący na swój sposób - duchowa sfera" ale jednocześnie wierze w pewne założenia oraz fakty, ewolucji, a mianowicie, silniejszy i bardziej cwany wyeliminuje słabszego - a może raczej głupiego osobnika...

Dlaczego miliony jak nie miliardy prawych silnych ludzi ktorymi kieruje dobro, oraz ludzi o poglądądach króre są przeciwko czynienia innemu człowiekowi krzywdy, są tak ułomne i bezsilne w swoich działaniach i egzekwowania prawa, dlaczego stosuje się tak lekkie i w sumie śmieszne kary za zbrodnie typu gwałt czy morderstwo, jednocześnie troszcząc się o zwyrodnialców, dając im wieksze prawa niż ich miała - albo ma ich ofiara, czy to pojedyncze przypadki, czy też masowe przestępstwa gdzie ginie - cierpi albo są prześladowane tysiące osób, coś tu nie gra i jest cholernie popiericzone.

Analogicznie, w senie globamym co do społeczeństwa w obecnych czasach, wygląda to tak jaby zdrowy, sprytny i silny kot który przez lata ćwiczył techniki zabijania - polowania na swoje ofiary i ani razu nie zawiódł, nagle zamienił się w wykastrowanego samca, ktory kładzie się i daje się zagryzć szczurowi.
Drake1 - #przemyślenia #filozofia #ewolucja #unicestwienie #rozkminy #czarnewizje

...

źródło: comment_4uS6MiaXIVZZsWhBfoMkPTB3kYif9G5e.jpg

Pobierz
  • 4
@Drake1: Może ewolucja działa jeśli chodzi o ciało, gatunek, ale nauka zawodzi tam, gdzie wkracza dusza i umysł. Dodatkowo skąd założenie, że ludzie kierują się dobrem i prawością?
@Drake1: Surowość kary nie wpływa na liczbę danego typu zbrodni. Kiedyś za kradzież chleba lądowało się na galerach, a to i tak ludzi nie odstraszało. Inaczej sprawa się ma w przypadku nieuchronność kary, ona ma już spory wpływ na potencjalnego przestępcę. Dlatego niema powodu by surowo karać przestępców, wszak ich cierpienie to również zło, tak samo jak złem jest cierpienie którego oni są przyczyną. Nie wiem czy stosowanie podwójnych standardów ma