Aktywne Wpisy

francuskie +40
Paliwo 3x taniej niż w Polsce, na każdym przejściu dla pieszych liczniki czasu albo smutna buźka, jeśli nie można przechodzić. Gdzie tak fajnie? To Kazachstan, który odwiedziliśmy kilka dni temu w ramach kolejnej wyprawy.
Bardzo nowoczesny kraj, pod wieloma względami bardziej rozwinięty niż PL.
Więcej w relacjach, zaczynając od tej KLIK.
#podroze #kazachstan #samochody #motoryzacja #astana #paliwo #benzyna
Bardzo nowoczesny kraj, pod wieloma względami bardziej rozwinięty niż PL.
Więcej w relacjach, zaczynając od tej KLIK.
#podroze #kazachstan #samochody #motoryzacja #astana #paliwo #benzyna
źródło: kaza
Pobierz
kutmen2 +55
Pierwszy raz w życiu tankowałem ON po 9.06zł. Dziękuję panu premierowi, ministrom i wszystkim, którzy mają na to wpływ. Brat jest w delegacji u pepiczków i tankuje ponad złotówkę taniej. Uśmiecham się i robię swoje.

Na Discovery Science w programie o mocnych maszynach wojskowych właśnie lektor powiedział "podczas holowania najważniejsza jest moc, czyli moment obrotowy". Ke?
Materiał o M88 "Herkules" - gąsienicowy pojazd naprawczo-ewakuacyjny.
@MarianoaItaliano: w takich prostych sprawach to powinna wystarczyć sama konsultacja z własnym mózgiem.
Kiedyś muszę sobie te kanały chwilę pooglądać w oryginalnej wersji językowej (w wielu kablówkach jest taka możliwość), bo ciekawi mnie, czy to faktycznie "tylko" błędy w tłumaczeniu, czy po prostu tak beznadziejnie są produkowane te programy pseudonaukowe.
Chociaż patrząc na gówniane eksperymenty Myth Busters stawiam na
@StalyklientPolmosu: gdyby mówił o sile to jeszcze by przeszło, ale równanie mocy z momentem już nie przejdzie.
Skrót myślowy - wytłumaczenie dla kogoś, kto chlapnął bzdurę, a chce się jakoś z tego wyślizgać bez przyznawania do błędu.
A co do orginal audio to w Cyfrowym Polsacie i nc+ też jest możliwośc, kilkasz zmianę audio na pilocie.
@MarianoaItaliano: nie jestem uprzedzony.
@StalyklientPolmosu: niektórym i "Trudne sprawy" nie przeszkadzają...
http://www.magazyn-motoryzacyjny.pl/moc.html
czyli przy stałych obrotach MOC ~ moment dla danego silnika.
Jak porównujesz różne silniki to jest sens mówić osobno o maksymalnej mocy i maksymalnym momencie, bo to są różne konstrukcje i przełożenia. Ale jak mówisz o konkretnym samochodzie... to w sumie zależność powinna być liniowa.