Wpis z mikrobloga

Dobra, obiecałem ostatnio że wrzucę dokładniejsze info nad czym obecnie pracuję.

O co chodzi: Jeździmy taksówką i zbieramy zwierzątka z ulic, w aucie mamy 4 miejsca. Po zebraniu zwierzątka musimy go odstawić do domku o tym samym kolorze, kolejność pasażerów ma znaczenie (podobnie jak kolejność klocków w RGB Express, na którym się troszkę wzorowałem), czyli najpierw możemy wypuścić zwierzaka, który wsiadł najpóźniej. Z każdym doprowadzonym zwierzakiem do domu zapala się jedno okienko, po zapaleniu wszystkich budynek wchodzi na wyższy poziom (coś jak w City 2048). Na początku gry na mapce będą dwa domki najniższego poziomu i dwa rodzaje zwierząt, wraz z postępem na mapce będą się pojawiać kolejne kolory, aż do maksymalnego rozmiaru mapy 3x3. Pasażerowie będą się niecierpliwić gdy długo będą czekać na transport więc będzie trzeba się spieszyć.

Łącznie każdy budynek ma 14 poziomów, żeby wymaksować wszystkie 9 na mapie trzeba będzie dostarczyć 5706 pasażerów.

Grę chciałbym wydać do końca października, więc mam jakieś 5 tygodni ciężkiej pracy przy szlifowaniu mojego pomysłu.

Poniżej gif jak to wygląda na dzień dzisiejszy, oczywiście wszystko jest work in progress, nie wiem jeszcze jakie ustawić tempo rozgrywki itp., ale uwagi i opinie bardzo mile widziane.

Pozdrówki :*

--------------------------------------------------------
Do końca roku pozostało 103 dni.
Do końca października pozostało 38 dni.

#odzeradogamedevelopera #gamedev
  • 28
@TadeuszSynZygmunta:
1. daj liczniki odliczajace czas u czekajacych,
2. daj cos takiego jak express service i ze za to extra punkty albo np $ ktorych normalnie sie nie zbiera
3. potem za te $ mozna po trupie dac continue albo kupic power upy w sklepie "pauza(zatrzymuje liczniki), wyczysc plansze"
3. $ daj w in app purchase w 3 pakietach - 1 tani ale malo 2 z napisem "most popular" za np