Aktywne Wpisy
Kasahara +7
Może to durny pomysł, pytać na wykopie, ale już nie mam pomysłu
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w
glider05 +676
Plusik dla 20 kotka, nikt nie pulsuje 20-łatki. 3 lata temu słodzinka zgarnęła kilka plusów. Za 3 lata już się pewnie nie spotkamy (ꖘ‸ꖘ)
#pokazkota
#pokazkota
[ #ekonomia #chemia #pieniadz #zloto ]
Cały wywód interesujący, ale ten fragment mnie szczególnie nie przekonuje, ponieważ zawiera bezpodstawnie wprowadzone stwierdzenie o następstwie przyczynowo-skutkowym losowej wady srebra i jego wyjścia z użycia.
Są inne potencjalne kandydatury na wyjaśnienia, np. niewystarczająca w pewnym momencie rzadkość srebra, która wobec przykładowo kumulowania kapitału mogłaby prowadzić do problemów natury praktycznej. I jedną, i drugą, i wszystkie
@fir3fly: sprawa trochę naciągana, bo srebro było kruszcem powszechnie wykorzystywanym w formie waluty, w większości 'państw' dominował standard srebra (a nie - złota) od czasów starożytnej Grecji aż do 19 wieku. Czyli (z grubsza) - przez 6000 lat.
W zasadzie to dopiero od początku 18 wieku najbardziej zamożne państwa zaczęły przyjmować standard złota.
I zdaje się, że miało to głównie związek z polityką, tzn. przykładowo - z ekspansją kolonialną
Definicja
@fir3fly: Kolejny dowód na to, że żyjemy w najlepszym z możliwych światów
@fir3fly: Zajrzałem z ciekawości na wiki - o ile wygląda na to, że przed wiekami rzeczywiście był tak rzadki, o tyle obecnie jest już trochę ton (powstaje jako produkt uboczny przy kopaniu i przetwarzaniu niklu i miedzi). Na polskiej wiki jest info, że Turcja ma 127 000 ton, na
@spluczka: chyba nieco przesadziłeś z tymi 6000 lat.
@fir3fly:
Hmmm... a czy przypadkiem pierwsza lepsza stal nie topi się przy około 1400 stopni C i więcej?
@fir3fly: Elementy:D:D
@fir3fly: rzeczywiście, trochę przesadziłem ;)
Nie 6000, a blisko 5000 lat temu. Najstarsze (znalezione) monety ze srebra pochodzą z lat 2600-2700 przed naszą erą, były bite przez